Rik Torfs over aantal asielzoekers: “Ik ben voorstander van een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek”
Uncategorized

IN BEELD. 2.000 kaalgeschoren bendeleden blootsvoets overgeplaatst naar nieuwe megagevangenis in El Salvador

Wannes Neukermans

Vrijdag werd een eerste groep van tweeduizend vermoedelijke bendeleden overgeplaatst naar een nieuwe ‘megagevangenis’ in El Salvador. Het ‘Centro de Confinamiento del Terrorismo’ moet 40.000 gedetineerde bendeleden huisvesten en is hét symbool voor de oorlog tegen de misdaad van president Nayib Bukele.

“Vanochtend hebben we (…) de eerste 2.000 bendeleden naar het CECOT gebracht”, liet president Bukele weten via Twitter. Hij plaatste er een filmpje bij, waarin duizenden kaalgeschoren (vermoedelijke) bendeleden, blootsvoets met enkel een short aan en vaak vol tatoeages, aankomen in het gigantische cellencomplex.

(Lees verder onder de tweet.)

70.000 arrestaties

In totaal zullen er 40.000 gedetineerden in het cellencomplex komen te zitten. Het bestaat uit acht betonnen gebouwen met elk 32 cellen. Er is plek voor meer dan honderd gevangenen per cel. In elke cel zullen er twee gootstenen, twee toiletten en tachtig slaapplaatsen in de vorm van stapelbedden zijn.

El Salvador kampt al jarenlang met bendegeweld, vooral van de bendes MS13 en de Calle 18. Om dat geweld tegen te gaan, heeft president Bukele al enkele keren een noodtoestand ingeroepen, waardoor enkele grondwettelijke rechten tijdelijk opgeschort zijn. Sindsdien zijn er bijna 70.000 verdachten gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties hekelen de aanpak van Bukele, omdat gedetineerden niet altijd meer recht krijgen op een advocaat en arrestaties kunnen plaatsvinden zonder bevelschrift.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/09/el-salvador-maakt-bitcoin-wettelijk-betaalmiddel/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “IN BEELD. 2.000 kaalgeschoren bendeleden blootsvoets overgeplaatst naar nieuwe megagevangenis in El Salvador”

Plaats een reactie

Delen