Jihad Van Puymbroeck beklaagt zich over "juridische lijdensweg" in zaak tegen Schild & Vrienden

Jihad Van Puymbroeck. Foto: Twitter

Uncategorized

Jihad Van Puymbroeck beklaagt zich over “juridische lijdensweg” in zaak tegen Schild & Vrienden

Anton Schelfaut

De klacht van Jihad Van Puymbroeck tegen Dries Van Langenhove en een ander lid van Schild & Vrienden werd donderdag afgewezen door de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Daardoor moet ze opdraaien voor een deel van hun gerechtskosten. “Ik ervaar de juridische weg als een lijdensweg”, reageert ze.

Dries Van Langenhove is donderdag door de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor negationisme. Die doorverwijzing komt er “enigszins onverwacht”, reageert Van Langenhove. Het parket en de raadkamer waren eerder tot de conclusie gekomen dat hij niet moest worden doorverwezen voor negationisme. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek immers dat de vermeende negationistische boodschappen op het interne Discord-communicatiekanaal van Schild & Vrienden niet door Van Langenhove zelf werden gepost.

Twee burgerlijke partijen, oud-magistraat Henri Heimans en de Liga voor Mensenrechten, gingen in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, omdat ze van mening waren dat Van Langenhove zich wel schuldig had gemaakt aan negationisme. Daardoor belandde het dossier bij de kamer van inbeschuldigingstelling, die hen nu gelijk geeft. “Maar net zoals het parket en de raadkamer ben ik er volledig van overtuigd dat ik hiervoor zal worden vrijgesproken”, klinkt het strijdvaardig.

(Lees verder onder de tweet.)

“Grapje van iemand anders”

In een mededeling op Twitter schrijft Van Langenhove dat het gaat om een meme over een ‘Joodse Rolex’ – een horloge met een gasmeter – die iemand in de chatgroep van Schild & Vrienden zou hebben gedeeld. Van Langenhove noemt het “absurd” dat de jongen in kwestie wordt vervolgd voor wat hij “een grapje” noemt. Dat hij nu ook zelf wordt vervolgd voor negationisme omdat hij als lid van de chatgroep “niet voldoende heeft gedaan om te voorkomen dat die meme werd gedeeld”, vindt hij zo mogelijk “nóg absurder”. “Ze willen mij dus vervolgen voor een grap die ik niet eens zelf heb gemaakt”, hekelt hij.

De oprichter van Schild & Vrienden haalt in de mededeling ook uit naar de media, die valselijk zouden beweren dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan negationisme, “terwijl het hier gaat om een grapje van iemand anders”. “Laat je dus niet vangen en laat mijn familie met rust”, besluit hij.

Toch bevatte het arrest van de KI ook een meevaller voor Van Langenhove: de klacht van Jihad Van Puymbroeck tegen hem en een ander lid van Schild & Vrienden werd afgewezen. Daardoor moet de voormalige socialemediaredacteur van de VRT opdraaien voor een deel van de gerechtskosten van de tegenpartijen. In totaal moet ze ruim 8.000 euro betalen, waarvan 1.800 euro aan Van Langenhove zelf. “Ik ben blij dat zij (Van Puymbroeck, red.) en haar bende, die ons op kosten van de belastingbetaler bleven lastigvallen met belachelijke aantijgingen, het deksel op de neus krijgen en moeten opdraaien voor de kosten”, reageerde de oprichter van Schild & Vrienden.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/jihad-van-puymbroeck-moet-dries-van-langenhove-1-800-euro-betalen-blij-dat-ze-deksel-op-de-neus-krijgt/

Juridische lijdensweg

Hoewel haar persoonlijke klacht om juridisch-technische redenen werd afgewezen, kan Van Puymbroeck zich nu alsnog burgerlijke partij stellen tegen Van Langenhove voor de correctionele rechtbank. “Dat is goed nieuws, ondanks de vele juridische omwegen die daarvoor moesten worden gemaakt”, reageert ze op Twitter.

Op haar Twitteraccount drukt Van Puymbroeck ook de hoop uit dat er “eindelijk gekeken zal worden naar de meer dan 200 pagina’s tellende map met chatberichten” over haar. Daarbij zou het gaan om “ellenlange gesprekken waarin een heimelijke en doelbewuste aanval gepland werd” tegen haar persoon omwille van haar “gender, religie en afkomst”.

Van Puymbroeck houdt naar eigen zeggen een dubbel gevoel over aan het arrest van de KI. “Ik ­ervaar de juridische weg als een lijdensweg die emotioneel zwaar weegt en financiële risico’s inhoudt die ik persoonlijk moet dragen. Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat de wetten en ons rechtssysteem het bijna onmogelijk maken voor mensen als ikzelf om het recht aan hun kant te krijgen”, betreurt ze. “De zaak tegen Van Langenhove en Schild en Vrienden kan hopelijk een dijk zijn die onze rechtsstaat ­beschermt tegen haat, ­racisme en fascisme.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Jihad Van Puymbroeck beklaagt zich over “juridische lijdensweg” in zaak tegen Schild & Vrienden”

  1. We kennen Jihad Van Puymbroeck vooral van haar uitspraak dat “Vlaamse cultuur niet bestaat”, maar deze jongedame was eerder al actief bij Kif Kif Beweging, de subsidiejunkies die voltijds Theo Francken bashen. Neutraliteit, Beïnvloeding en Geloofwaardigheid mag hier wel in vraag gesteld worden.

  2. Jihad Van Puymbroeck is de voormalige socialemediaredacteur van de VRT. Wijst dat niet op een zware vooringenomenheid bij de VRT ? . .

    .BIO: .

    ​Jihad Van Puymbroeck is consultant diversiteit & anti-racisme en communicatiestrateeg bij Strategies & Leaders.
    Ze werkte eerder bij het Minderhedenforum, Kif Kif, Platform Praktijktesten Nu en als sociale-mediaredacteur bij VRT NWS. In 2020 lag ze mee aan de basis van Belgian Network for Black Lives, een van de organisaties achter de Black Lives Matter-betoging in Brussel.
    Sinds 2021 is Jihad covoorzitter van de organisatie Hand in Hand tegen Racisme.

  3. Ja Roger, de zoveelste bevestiging van iets dat we al heel lang weten. Jammer dat NVA blijkbaar nog steeds niet bij machte blijkt te zijn om daar iest aan te doen, ondanks al die jaren in de Vlaamse regering.

  4. Jihad heeft in haar korte carrière als sociale media redacteur bij de VRT de bloemenmeisjes van het wielrennen omschreven als ‘bloemenhoeren’, de VRT deed dit af als een ‘misplaatste grap’. Nu vervolgt ze Van Langenhove voor een ‘misplaatste grap’ over haar. Vreemd denkpatroon toch hoor…wie is hier een gevaar voor de samenleving???

  5. dat wicht moet asap opgesloten worden in een gesloten instelling,zij is een gevaar voor de Vlaamse samenlmeving,gelukkig is haar partijtje naar de dieperik aan hetglijden,7% en 3%fouitenmarge is 4%weg ermee.Hopelijk zal de vrt nu niet moeten opdraaien daar dit gebeurd is toen ze nog een haatdraagster tegen de Vlamingen was.Als ouder zou ik mij diep schamen,of is die van puymbroek een losgeslagen en overloper naar de isla

Plaats een reactie

Delen