Journalist La Libre Belgique door Iraaks leger opgepakt en uit land gezet

Irak (Shutterstock)

Uncategorized

Journalist La Libre Belgique door Iraaks leger opgepakt en uit land gezet

Wannes Neukermans

De Belgische journalist Christophe Lamfalussy van de Franstalige krant La Libre Belgique is samen met freelancefotografe Johanna de Tessières door het leger van Irak opgepakt en het land uitgezet. Dat vertelde Lamfalussy zelf aan Belga. AJP, de beroepsvereniging van journalisten uit haar bezorgdheid over de persvrijheid in het land.

Lamfalussy en De Tessières waren bezig aan een reportage over de jezidi-minderheid in Irak en waren op weg naar de Sinjar, in het noorden van het land. Het gebied rond die stad is nog steeds betwist, nadat in 2014 duizenden jezidi’s moesten vluchten voor soennitische IS-strijders.

Ondervraagd en bedreigd

De twee Belgen hadden een geldig visum maar werden zondag toch gearresteerd bij een controlepost van het Iraakse leger. Lamfalussy getuigde hoe hij twee uur lang ondervraagd en bedreigd werd door de militairen. “Ze beschuldigden ons ervan foto’s genomen te hebben van gewapende mensen en de Koerdische Arbeiderspartij te financieren”, aldus de journalist. “Wat uiteraard niet waar is.”

Het tweetal werd het land uitgezet en levenslang verbannen uit Irak. AJP, de beroepsvereniging van journalisten, noemt het een “ernstige schending van de pers-en informatievrijheid”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/politieke-crisis-in-irak-leidt-tot-zwaar-geweld-er-is-een-rauwe-machtsstrijd-aan-de-gang/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Journalist La Libre Belgique door Iraaks leger opgepakt en uit land gezet”

  1. Hij heeft geluk gehad. Vandecasteele heeft zoveel meeval niet. Wie naar dergelijke landen gaat, weet wat de gevolgen kunnen zijn. Eigen schuld dikke bult. Maar dat is tegenwoordig niet meer aan de orde.

Plaats een reactie

Delen