Kris Peeters waarschuwt voor meer klimaatrechtszaken tegen banken

Kris Peeters. Photo News

Uncategorized

Kris Peeters waarschuwt voor meer klimaatrechtszaken tegen banken

Anton Schelfaut

Kris Peeters, vicepresident van de Europese Investeringsbank (EIB), waarschuwt dat banken zich moeten opmaken voor meer klimaatrechtszaken. Hij doet naar aanleiding van de rechtszaak die vorige week in Frankrijk werd aangespannen tegen BNP Paribas.

Vorige week donderdag daagden drie Franse ngo’s BNP Paribas voor de rechter, omdat de bank nog te veel zou investeren in fossiele bedrijven en olie- en gasprojecten. Het is de eerste keer dat een commerciële bank hiervoor terechtstaat.

Friends of the Earth Frankrijk, Notre Affaire à Tous en Oxfam Frankrijk beschuldigen BNP Paribas ervan de wet op de zorgplicht van multinationals niet na te leven. Die Franse wet verplicht multinationals in alle sectoren om de mensenrechten en het milieu beschermen.

Niet de laatste keer

Volgens Kris Peeters, voormalig Vlaams minister-president en nu vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, zal het niet de laatste keer zijn dat een commerciële bank terechtstaat in een klimaatzaak. “Deze rechtszaak is een signaal dat banken, ook in Nederland, meer met klimaatinvesteringen bezig moeten zijn”, waarschuwt hij in een gesprek met journalisten. “Ze zullen er steeds vaker door ngo’s op worden aangesproken.”

De Europese Investeringsbank wil het goede voorbeeld geven door geen fossiele projecten meer te financieren. Meer dan de helft van de door de EIB verstrekte leningen gaat naar klimaatprojecten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Kris Peeters waarschuwt voor meer klimaatrechtszaken tegen banken”

  1. Activisten procederen tegen iedereen. Maar de Vlamingen ondernemen niets tegen hun vernedering in Brussel, waar de Taalwet een vodje papier is. Een schande. Verdient een dergelijk volk respect ? Verdient het onafhankelijkheid ?

  2. Als kris peeters het zegt geloof ik hem, enkele jaren geleden waarschuwde hij iedereen om daags nadien niet uit werken te gaan wegens hevige sneeuwval en ’s ochtends was er ……….niets, een echte tsjeef.

  3. Peeters, nu niet komen bleiten hé. Jullie politici hebben organisaties de mogelijkheden gegeven om te procederen. En met al de links activistische rechters ( politiek benoemd) hebben ze een grote kans om gelijk te krijgen.

Plaats een reactie

Delen