Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Cultuuroorlog

Maarten Boudry: “Perfide identitaire denken over ‘witheid’ hoort niet thuis in berichtgeving van een krant”

Simon Segers

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry heeft op Twitter de woordkeuze van een artikel in De Standaard “identitaire onzin” genoemd. Hij hekelde het gebruik van de term “witte grootmacht” waarmee de redactie de Verenigde Staten omschreef in een artikel over de oorlog in Oekraïne.

Het artikel in kwestie behandelt de geopolitieke rol van India en China bij de Russische invasie van Oekraïne. De Standaard verklaarde dat India door de VS onder druk gezet wordt om zich tegen de Russen te keren, terwijl dat schadelijk zou kunnen zijn voor de Indische belangen. “Nog fundamenteler weigert India zichzelf nog te zien als een leerling die in de pas moet lopen van een witte grootmacht”, schreef journaliste Giselle Nath. “Hindoenationalistische kringen voelen zich verder belaagd door wat ze – al dan niet terecht – zien als ‘heimelijke’ aanvallen door Londen en Washington om India te straffen voor zijn neutraliteit.”

Hagelwit Rusland

Dat De Standaard de Verenigde Staten aanduidt als een “witte grootmacht” schiet bij Boudry in het verkeerde keelgat. “Wat is dit nu voor identitaire onzin? De VS is één van de meest multiraciale landen ter wereld, met een zwarte vicepresident, een zwarte ex-president en talloze niet-‘witte’ functionarissen?”, schreef hij op Twitter. Het toenemende gebruik van de term ‘wit’ als surrogaat voor ‘blank’ in de media is volgens Boudry dan ook geen onschuldig gegeven. “Dat perfide identitaire denken over “witheid” hoort niet thuis in de berichtgeving van een krant”, vervolgde hij. “De term “wit” alleen al is een ideologische keuze, maar deze toepassing ervan is bijzonder ergerlijk.”

De filosoof vindt de omschrijving verder ook ironisch aangezien de werkelijke blanke grootmacht niet de VS, maar net Rusland is. “Is er enige indicatie dat India de VS als een “witte grootmacht” beschouwt? Een ‘neo-koloniale’ grootmacht wellicht, een arrogante grootmacht ongetwijfeld. Maar om de VS als ‘wit’ te zien, moet je een westerse wokie zijn. Als één grootmacht hagelwit is, dan toch Rusland zelf”, besloot Boudry.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

18 gedachten over “Maarten Boudry: “Perfide identitaire denken over ‘witheid’ hoort niet thuis in berichtgeving van een krant””

  1. De term “witheid” vind ik kwetsend:
    Het is de bedoeling om mij en alle mensen met die huidskleur schuldig te achten aan alles wat ooit een blanke aan een andersgekleurde heeft aangedaan.
    Men rekent mij aan op basis van iets waarmee ik geboren ben, dus dat is discriminatie
    Men beoordeelt mij niet op mijn gedrag maar op mijn huidskleur, dus dat is racisme.
    Bovendien als donker getinte mensen kunnen bepalen welk woord wij moeten gebruiken, zwart dus, dan heb ik hetzelfde recht om de term voor mijn huidskleur te kiezen en dat is nog altijd blank.
    Het ironische is dat het woord blank een letterlijke vertaling is van het Franse blanc (wit dus) en dat moet nu vervangen worden door de vertaling uit het Engels om ons medeverantwoordelijk te stellen voor de slavenhandel, de situatie van de zwarten in de VS en ga zo maar door.
    Ik heb daar zelf niets mee te maken en ook mijn voorouders niet, dat waren gewoon hardwerkende en soms arme Vlamingen.

  2. Maar wij zijn toch niet “wit” want noch albino, noch sneeuwman (“sneeuwpop” = hollandisme) maar wel “blank”.
    Ik doe hier tevens de beste groeten vanwege Blanche Blankaert uit Blankenberge.

  3. als het zo verder gaat lopen er hier nog alleen negers en bruine moslims rond totdat alles verwoest en opgesoupeerd is,dan zullen die hongerlijders naar Rusland trekken,waar ze met open armen en bajonetten zullen ontvangen worden,

  4. Maar ze schreven wel slecht over Gert Verhulst als die het woord neger gebruikte in zijn praatprogramma terwijl er enkele dagen voordien in vissenaken bij Tienen enkele marokkanen een Belg ineen sloegen en riepen dat hij een kankerbelg is maar daar schrijft de standaard niets over. OK dan, als we het woord neger (van negro) of zwarte niet meer mogen gebruiken dan zeggen we gewoonweg kankerbelg want dat mag dan wel.

  5. Er zijn negers, blanken, Chinezen, Indiërs, Amerikanen, …., Spaans-georiënteerde, .., allemaal erkende rassen.

    Een ras is een essentiële karakterisering van een soort.
    Sommigen dragen mijn voorkeur weg.
    Als attributen toewijzen verkeerd is, moet ik terug naar school.

  6. Er geldt geen enkele jurisprudentie die het begrip “neger” als vermeend “racistisch”(sic) kwalificeert. Laat PoCo-gazettenpraat journaille maar ter zake blijven zaniken, maar vergooi toch uw centen niet aan de aankoop van dergelijke, door het Regime, uit bij u afgetroggeld belastinggeld, overgesubsidieerde PoCo-propaganda druksels. Uw patatten schillen dienen niet noodzakelijkerwijs op gazettenpapier gegooid.

  7. “Wie leest de Schandaard nog” ? Wie met de “juiste” rode of groene partijkaart bij de Overheid “werkt”. Moppeke ; waarom is er een duidelijke witte lijn op gang achter de voordeur van een Overheidsinstelling aangebracht ? Om te pogen vermijdende laatkomers zouden botsen met te vroeg vertrekkers, die er de kantjes aflopen.

  8. Ga toch niet terug naar school, waar onze (klein)kinderen worden geïndoctrineerd met gifGroene propaganda over “leefmilieu”, “discriminatie”, “racisme” door onderwijzende seuten, die zich grappig genoeg “Leerkrachten” laten benoemen in PoCo-Nieuwspraak.

  9. Dat is niet alleen te wijten aan de ongebreidelde import van “asielkolonisten” die hier gretig mogen komen slurpen zonder voordien ooit één cent bijgedragen te hebben. In schril politiek-correct ontaard contrast met wat onze gepensioneerden, ex-economisch productieven tot het BNP , amper beuren na een lange loopbaan wel economisch productief tot het BNP bijdragend geweest te zijn : een halve appel en kwart ei aalmoes pensioen. “Eigen Volk laatst” luidt het PoCo-adagium immers. Uiteraard is de sterk gedaalde nataliteit bij EigenVolkse Mensen er mede oorzaak van dat recent geïmporteerde indringers zich meer en meer grotere stukken van ons eigen territorium mogen en kunnen toe eigenen, want “eigen autochtone schuld, dikke autochtone bult”

  10. Uw voorkeur is gebeiteld in de eeuwenoude Vlaamse zegswijze “Eigen Volk eerst” die nu verketterd wordt door de zich democratisch wanende bitskoemmers die zich verschansen achter dat vermaledijde
    “Cordon Discriminatoir”, schandelijk monumentale incarnatie van die toch reeds lang wettelijk verboden “discriminatie op basis van politieke overtuiging”. Begrijpe wie kan, dus enkel gereserveerd voor PoCo gehersenspoelde pipo’s/pipa’s die zich laten misleiden door de Regime indoctrinatie media.

Plaats een reactie

Delen