Uncategorized

Netwerk van btw-fraudeurs gearresteerd in acht verschillende EU-landen

Wannes Neukermans

In acht verschillende EU-lidstaten zijn zeventien mensen gearresteerd vanwege mogelijke belastingfraude ter waarde van enkele miljoenen euro’s, zo heeft het Europees Openbaar Ministerie (EOM) bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op een criminele organisatie uit Spanje, die naar verluidt via nepbedrijven gsm’s en tablets tegen bodemprijzen online verkocht en de btw op deze transacties via valse facturen terugvorderde bij de nationale belastingdiensten van verschillende landen. In totaal zouden zij ongeveer 25 miljoen euro hebben verduisterd.

Grensoverschrijdende verkopen

Op woensdag heeft het EOM zeventien personen gearresteerd in Tsjechië, Hongarije, Italië, Luxemburg, Portugal, Polen, Slovakije en Spanje. Een van hen is eerder ook al genoemd in een vergelijkbaar onderzoek in Italië, waar onlangs goederen ter waarde van 40 miljoen euro in beslag werden genomen.

Belastingfraudeurs profiteren vaak van het feit dat grensoverschrijdende verkopen tussen EU-landen in de regel vrijgesteld zijn van btw. Zij kopen goederen zonder btw in een ander EU-land en verkopen deze vervolgens in hun eigen land met btw, waarna de koper de betaalde btw terugvraagt van de nationale belastingdienst. Door deze praktijken loopt de Europese schatkist elk jaar tientallen miljarden euro’s mis.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Netwerk van btw-fraudeurs gearresteerd in acht verschillende EU-landen”

Plaats een reactie

Delen