Ook Ocad merkt stijging van antisemitische incidenten op

Vorige week werden er nog tientallen Joodse graven beschadigd in Marcinelle. Photonews

Cultuuroorlog

Onderzoekers stap dichter bij anticonceptiepil voor mannen

Simon Segers

De ontwikkeling van een anticonceptiepil voor mannen komt mogelijk in een stroomversnelling. Amerikaanse vruchtbaarheidsonderzoekers publiceerden een nieuwe studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications over een stof die mannen voor een dag onvruchtbaar maakt. Momenteel is er nog geen sprake van testen op proefpersonen.

“Nagenoeg de helft van alle zwangerschappen zijn onbedoeld, het is dus duidelijk dat de beschikbare opties voor gezinsplanning ontoereikend zijn”, schrijven de wetenschappers. “Mannen hebben enkel de keuze tussen het condoom en een vasectomie. De meeste lopende projecten om nieuwe voorbehoedsmiddelen voor mannen te ontwikkelen hebben een impact op de zaadcelontwikkeling.”

Mannen zouden het nieuwe middel innemen kort voor de vrijpartij. Vervolgens zal de actieve stof een enzym verantwoordelijk voor de beweeglijkheid en ontwikkeling van de spermatozoa tijdelijk blokkeren. Na zaadlozing zouden de cellen hierdoor niet meer in staat zijn om de baarmoeder te bereiken, waardoor bevruchting niet langer mogelijk is. Bij recente testen op muizen veroorzaakte het middel gedurende een dag onvruchtbaarheid zonder afwijkend paargedrag.

Gelijkwaardigheid tussen de sekses

Andere concepten voor nieuwe anticonceptiva voor mannen focussen voornamelijk op een hormonale behandeling waarbij de zaadcelproductie langzaam wordt teruggeschroefd tot een onvruchtbaar niveau. Hiervoor dient gedurende verschillende maanden een onafgebroken behandeling uitgevoerd te worden, en na stopzetting kan het eveneens maandenlang duren alvorens de productie opnieuw een vruchtbaar peil heeft bereikt. De onderzoekers loven voornamelijk het niet-hormonale, on demand karakter van de nieuwe stof. “Dit middel heeft het potentieel om gelijkwaardigheid tussen de sekses te bieden en, net zoals de komst van de anticonceptiepil voor vrouwen, een revolutie voor de gezinsplanning te betekenen”, besluit de studie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen