PS-voorstel om bedrijven met te weinig 60-plussers te beboeten stuit op verzet

Karine Lalieux. Photo News

Uncategorized

PS-voorstel om bedrijven met te weinig 60-plussers te beboeten stuit op verzet

Anton Schelfaut

In het kader van de pensioenhervorming wil minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) werkgevers die onvoldoende 60-plussers tewerkstellen extra belasten. Het voorstel valt op een koude steen bij cd&v en N-VA.

In de Mediahuis-kranten legde bevoegd minister Karine Lalieux (PS) maandagochtend een nieuw voorstel op tafel om de pensioenen te hervormen. Ze wil bedrijven die te weinig 60-plussers tewerkstellen een boete kunnen opleggen die moet worden geïnd via een speciaal fonds. Daarmee spiegelt ze zich aan minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (Vooruit). Hij koos voor een gelijkaardige aanpak om bedrijven die een overmatig aantal langdurig zieken tellen aan te pakken.

Fause bonne idée

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi is niet gewonnen voor het voorstel. Hij noemt het een “fausse bonne idée” dat “enkel bedoeld is om weer extra te belasten”. “Respect voor 60-plussers bereik je niet via betuttelende quota en boetes. Pak discriminatie hard aan en beloon wie werkt”, bepleit hij op Twitter.

Volgens Mahdi houdt het voorstel een verdere problematisering van de meest gediscrimineerde groep op de arbeidsmarkt in. Hij merkt ook op dat de overheid zelf geen inspanningen levert om 60-plussers aan te werven.

Ook N-VA-Kamerlid en pensioenexpert Wim Van der Donckt begrijpt niet waarom werkgevers die te weinig 60-plussers in dienst hebben een sanctie zouden moeten krijgen. “Schaf dan liever het vervroegde brugpensioen af, want dat is een systeem dat deze groep structureel uit de bedrijven duwt”, zegt Van der Donckt. Hij ziet in het sanctiemechanisme louter een nieuwe lastenverhoging die de staatskas moet spijzen.

(Lees verder onder de tweet.)

Extra belastingen

Het voorstel van Lalieux maakt deel uit van een breder pensioenplan waarmee ze wil aantonen dat de PS wel degelijk wil hervormen. Van der Donckt is echter niet onder de indruk. “Wat Lalieux hier voorlegt, is vooral een plan om extra belastingen op te leggen aan wie werkt of werk geeft, en dan vooral in Vlaanderen”, hekelt het N-VA-Kamerlid.

Verder benadrukt Van der Donckt dat zijn partij een voorstander blijft van een pensioen naar werken. “Wie écht werkt en bijdraagt, mag niet benadeeld worden door zo’n pensioenhervorming. En dat staat allesbehalve centraal in de plannen van Lalieux”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “PS-voorstel om bedrijven met te weinig 60-plussers te beboeten stuit op verzet”

  1. De overgrote meerderheid van bedrijven staan in Vlaanderen. Pure pestbelasting van de Waalse socialisten. Dat ze eerst maatregelen nemen om hun kiesvee aan het werk te zetten. De aversie tegenover de Walen groeit met de dag.

  2. Slechte heelmeesters maken stinkende wonden! De PS zou beter de Waalse profiteurs uit hun hangmatten kieperen! Vermits deze soort deel uitmaakt van hun kiesvee is dit een utopie!!??

Plaats een reactie

Delen