Riante salarissen voor leden van Nederlandse 'racismecommissie'

Antiracismeprotest in Nederland (Shutterstock)

Uncategorized

Riante salarissen voor leden van Nederlandse ‘racismecommissie’

Wannes Neukermans

Sinds vorig jaar is er in Nederland de Staatscommissie Discriminatie en Racisme. Die moet de komende vier jaar de Nederlandse regering adviseren om beleid te voeren inzake racisme en discriminatie. De zeven leden van deze commissie krijgen een jaarsalaris van 50.000 euro per jaar, de voorzitter ontvangt 240.000 euro en overschrijdt daarmee de balkenendenorm.

De Nederlandse regering stemde vorig jaar in met de instelling van de Staatscommissie Discriminatie en Racisme. Joyce Sylvester, die lang Eerste Kamerlid was voor PvdA, werd aangesteld als voorzitter. De overige leden van de commissie zijn rechtswetenschappers, antropologen, activisten… die zich tijdens hun carrière toegelegd hebben op “vraagstukken van discriminatie, gelijke kansen, positie van minderheden, diversiteit, gelijke behandelingswetgeving en etnisch profileren”. Na vier jaar werken zal de commissie in 2026 een eindadvies uitbrengen. In de tussentijd kan er van hen gevraagd worden om aan het kabinet te rapporteren.

Balkenende

De acht leden ontvangen voor deze opdracht een stevig salaris. De zeven ‘gewone’ leden ontvangen een jaarsalaris van 50.000 euro (4166 euro per maand), voorzitter Sylvester kan rekenen op 240.000 euro (20.000 euro per maand). De commissie zal op vier jaar tijd aan salarissen alleen dus 2,36 miljoen euro kosten. In totaal trekt de Nederlandse regering 4,5 miljoen euro uit voor de commissie. “Een ondermijning van ons zelfvertrouwen en cultuur, op kosten van de belastingbetaler”, zo reageert FVD-Kamerlid Frederik Jansen.

Het voorzitterschap van een staatscommissie valt niet onder de regels van de balkenendenorm, maar toch is het opvallend dat Joyce Sylvester zoveel zal verdienen. De balkenendenorm, genoemd naar toenmalig premier Jan Peter Balkenende, schrijft voor dat een directeur van een overheidsinstelling of semioverheidsinstelling niet meer mag verdienen dan het salaris van de premier. Het salaris van eerste minister Mark Rutte lag in 2022 op 180.983 euro.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/adviescomite-san-francisco-stelt-voor-om-elke-zwarte-inwone/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Riante salarissen voor leden van Nederlandse ‘racismecommissie’”

Plaats een reactie

Delen