Het onbekende transgender model voor de Pride-collectie van Adidas. Foto Adidas

Het onbekende transgender model voor de Pride-collectie van Adidas. Foto Adidas

Uncategorized

Spanje introduceert menstruatieverlof: “Historische dag voor vrouwenrechten” of “extra handicap voor vrouwen die job zoeken”?

Wannes Neukermans

Donderdag heeft het Spaanse parlement positief gestemd over een wet die het vrouwen toelaat om zich ziek te melden, specifiek voor menstruatieklachten. 185 parlementsleden stemden voor, er waren 154 tegenstemmen. Spanje is het eerste Europese land dat menstruatieverlof introduceert.

Deze wet zorgde voor veel controverse in de Spaanse socialistische regering van Pedro Sánchez, ook binnen zijn eigen partij. Zo onthield Carmen Calvo, die in de vorige regering-Sánchez nog vicepremier was, zich. De wet werd goedgekeurd door de meeste linkse en extreemlinkse partijen in het Spaans parlement, de rechts-conservatieve Vox en Partido Popular stemden tegen.

Minder vrouwen aannemen

Sommige – ook socialistische – critici van de wet vrezen dat deze wet, die bedoeld is om vrouwen het recht op menstruatieverlof te geven, zich tegen vrouwen kan keren. Zo zouden werkgevers sneller geneigd kunnen zijn om mannen aan te nemen. “Op lange termijn zou dit een extra handicap kunnen vormen voor vrouwen die een job zoeken”, liet vakbonsdvrouw Cristina Anoñanzas optekenen bij Euronews Next.

Voorstanders van de wet oordelen dat menstruatieklachten vaak nog onderschat worden en dat vrouwen daardoor niet makkelijk verlof durven nemen wanneer ze te zware klachten hebben tijdens hun maandstonden. De wet voorziet nu het recht op maandelijks drie dagen afwezigheid, voor vrouwen die tijdens hun menstruatie last hebben van ernstige pijnen, krampen, duizeligheid en misselijkheid. In bepaalde gevallen kan het verlof tot vijf dagen verlengd worden. Minister voor Gelijkheid Irene Montero noemde donderdag “een historische dag voor de vrouwenrechten”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/spanje-verbiedt-geslachtscliches-bij-speelgoedpubliciteit/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Spanje introduceert menstruatieverlof: “Historische dag voor vrouwenrechten” of “extra handicap voor vrouwen die job zoeken”?”

  1. Hier klopt iets niet. Geldt de 3 dagen extra verlof voor alle vrouwen tussen 10 en 60 jaar ? zonder ziektebriefje van de dokter ? En wat met de omgebouwde M/V ? Krijgen die ook de maandelijkse drie dagen ? Wat met degenen die zich simpelweg vrouw laten verklaren (zonder ombouw), krijgen die ook de drie dagen ? Moeten de drie dagen per maand na elkaar komen / op elkaar aansluiten of mag er eer weekend tussen zitten ?

Plaats een reactie

Delen