Vandalisme aan Russisch-Orthodoxe kerk (bron: TV Liège)

Vandalisme aan Russisch-Orthodoxe kerk (bron: TV Liège)

Uncategorized

Stijgende gevallen van discriminatie tegen Russische en Oekraïense gemeenschappen in België

Wannes Neukermans

Met name in de eerste weken van de Russische invasie in Oekraïne hebben zich racistische daden voorgedaan gericht op de Russische en Oekraïense gemeenschappen in België. Dat meldt interfederaal gelijkekansencentrum Unia.

In een jaar tijd ontving Unia iets meer dan 50 meldingen van discriminerende daden. Het merendeel van de gemelde feiten was gepleegd tegen de Russische gemeenschap in België, die bijvoorbeeld geweigerd werd bepaalde bankdiensten en studiebeurzen te verkrijgen.

Weigeren van bankdiensten

In totaal zijn ongeveer 40 meldingen van discriminatie tegen de Russische gemeenschap in België bij Unia binnengekomen. Hierbij ging het om de weigering van toegang tot bepaalde bankdiensten, maar ook om problemen met pesten van Russische leerlingen of leerlingen die als zodanig geïdentificeerd werden. Uiteindelijk leidden deze meldingen tot de opening van ongeveer 20 dossiers, aldus Unia-woordvoerster Anne Salmon.

Het gaat ook over ernstigere bedreigingen, waaronder vandalisme tegen de Russisch-Orthodoxe kerk in Laveu (Luik) waar meerdere malen vernielingen zijn aangericht. Op een van de muren werd onder andere de tekst “Russische genocidairs” geklad.

Meldingen nemen af

“De meeste meldingen zijn ontvangen in de eerste weken van de Russische invasie in Oekraïne, nu zien we dat dit fenomeen duidelijk afneemt”, analyseert Salmon. “Dit is een situatie waar we bij elke grote crisis mee te maken hebben die veel media-aandacht krijgt (aanslagen, oorlogen, geweld tegen een gemeenschap…).”

De Oekraïense gemeenschap en Oekraïners die naar België zijn gevlucht vanwege de Russische invasie hebben echter ook ongeveer 10 gevallen van discriminatie gemeld. De helft van deze meldingen leidde tot het openen van een dossier door Unia.

Noodopvang

Bovendien dienden ook enkele mensen een melding in tegen de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Zij oordeelden dat het feit dat zij een apart, versneld erkenningsstatuut kregen, discriminerend was ten opzichte van andere migranten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/arbeidshof-antwerpen-racistisch-karakter-van-ontslag-werd-aangepraat-door-unia/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Stijgende gevallen van discriminatie tegen Russische en Oekraïense gemeenschappen in België”

  1. Vreemd dat unia zich met discriminatie tegen Russen en Oekraïers bezig houdt. Het zijn toch blanken en laat dit nu niet bepaald de doelgroep en de reden van oprichting en politieke financiering zijn van unia.

  2. Zou Unia zich dan ook niet bezighouden met autochtonofoob racisme/discriminatie, heterofobie en christofobie want deze zijn niet te traceren onder “zoeken” op hun webstek in tegenstelling tot de lawine aan vermeldingen van vermeende “discriminatie, racisme, antisemitisme en islamofobie” ? Zou er zo iets bestaan als politiek-correct vergaloppeerde “tunnel vision” te wijten aan het continu torsen van een PoCo-paardenbril ?

  3. Hoezo vermeende “racistische daden” ? Ik wist niet dat Oekrainers en Russen dan toch aparte “mensenrassen’ zouden zijn. Zouden Vlamingen dan ook een apart mensenras wezen met nog aparte ondersoort in Zoutenaaie City, Kuttekoven en Bommerskonten-aan-de-Bommer ?

  4. Discriminatie in België. Hoe durft men? Vlamingen maken sinds 1831 het voorwerp van Franstalig taalracisme voornamelijk in Brussel en de Vlaamse rand. Maar niemand in het Vlaams parlement noch in de decadente Wetstraat ligt hier blijkbaar wakker van. Liesbeth Homans verklaarde ooit in de pers, fier als een gieter, dat ze in het parlement (Wetstraat) principieel Frans sprak met haar Franstalige collega’s. En de huidige voorzitter van het federaal parlement, de Waals geradicaliseerde, Éliane Tillieux (Namen, 25 april 1966) is een Belgische politica voor de PS die Vlaamse verkozenen tijdens orale interventies toeblaft in het Frans. Ik begrijp niet dat Vlaamse verkozenen onderhavig taalracisme anno 2023 blijven pikken. Die constante Vlaamse knievallen in de Belgische antiVlaamse tempel zijn de schaamte voorbij.

  5. Dat “kebben” nog nooit gezien : “kebben” heb ik ook nog nooit gezien, Russisch werkwoord zonder onderwerp ? “PAL NWS staat aan de kant van UNIA” : dat Heb ik ook nog nooit gezien.

Plaats een reactie

Delen