Demir wil samenwerken met Nederland bij bouw van nieuwe kerncentrales

Nicole de Moor en Barbara Pas. Photo News

Uncategorized

Vorig jaar minder illegalen teruggestuurd dan voor coronacrisis: “Terugkeerbeleid bevindt zich in desastreuze toestand”

Anton Schelfaut

In 2022 werden in totaal 7.396 illegalen teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat is 14 procent minder dan in pre-coronajaar 2019, toen het aantal terugkeerders 8.573 bedroeg. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) klopt zichzelf op de borst voor haar “aanklampend terugkeerbeleid”, maar volgens Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, zijn de terugkeercijfers “desastreus”.

In totaal werden vorig jaar 7.396 illegalen van het Belgische grondgebied verwijderd: 2.673 illegalen keerden vrijwillig terug, terwijl 2.971 anderen daartoe werden gedwongen. Daarenboven werden 1.752 personen aan de grens tegengehouden en teruggestuurd, bijvoorbeeld omdat ze niet over de juiste papieren beschikten. In 2019 waren dat er nog 2.318.

Het aantal gedwongen terugkeerders lag met 2.971 22 procent lager dan in 2019. Toen werden 3.971 illegalen gedwongen teruggestuurd. Het aantal illegalen dat vrijwillig terugkeerde naar zijn herkomstland lag vorig jaar wel 10 procent hoger dan voor de coronacrisis. In 2019 waren dat er 2.426, ten opzichte van 2.673 in 2022.

In een persbericht klopt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zichzelf op de borst voor haar “aanklampend terugkeerbeleid”, dat ze “een breuk met het verleden” noemt. “We geven mensen niet zomaar een papier met het bericht dat ze het land moeten verlaten, maar zorgen voor een grondige begeleiding”, benadrukt ze. “Dat is in het belang van die mensen, want in onwettig verblijf in ons land leven is nooit een oplossing. We geven de voorkeur aan vrijwillige terugkeer, maar als dat niet gaat is gedwongen terugkeer de laatste optie.”

“Desastreuze cijfers”

Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, is niet onder de indruk van het “aanklampend terugkeerbeleid” van de staatssecretaris. “Zelfs in de meest ruime en welwillende interpretatie werd vorig jaar afgeklokt op amper 7.396”, hekelt ze. “Dat cijfer ligt weliswaar hoger dan in het coronajaar 2021 – het zou er nog aan moeten ontbreken – maar blijft nog altijd significant onder het pre-coronaniveau. En beterschap is niet in zicht.”

Van enig evenwicht tussen instroom en uitstroom is volgens Pas minder dan ooit sprake. “Dat de vrijwillige terugkeer licht is gestegen in vergelijking met de barslechte cijfers van 2019 kan absoluut niet camoufleren dat het terugkeerbeleid in zijn geheel – en de gedwongen terugkeer in het bijzonder – zich in een desastreuze toestand bevindt.”

“Uiteraard is er niets tegen vrijwillige terugkeer, maar het blijft een feit dat de meesten enkel vrijwillig vertrekken als ze weten dat ze anders zullen worden gedwongen”, besluit Pas. “Gedwongen terugkeer is en blijft met andere woorden het sluitstuk van elk geloofwaardig asielbeleid. Dat daarvan in België geen sprake is, wordt vandaag nog maar eens aangetoond.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Vorig jaar minder illegalen teruggestuurd dan voor coronacrisis: “Terugkeerbeleid bevindt zich in desastreuze toestand””

  1. binnenkort zullen ze alle illegalen nationaliseren,een wil van ps en grécolo,dan kunnen ze direct voor die partijen gaan stemmen anders hebben ze geen kiezers meer,en de cvp doet daar gretig aan mee.Van petteghem zal meer geld nodig hebben om al die “nieuwe”belgen te moeten onderhouden en de mier-Vlaming zal nog harder moeten werken en sparen

  2. Let maar op er zijn ook nog Turken op komst, die met visa van beperkte duur bij Belgische familieleden willen gaan wonen. De meesten gaan waarschijnlijk nooit meer terug. En wie zal de kosten van de heropbouw mogen betalen ? Het Westen of de rijke oliestaten ?

  3. Dat xenofiel en autochtonofoob Vivaldi wanbeleid wordt gefinancierd met bij ons tegen heug en meug afgetroggeld belastinggeld, m.a.w. wij worden door het Systeem gedwongen om de ondergang van ons eigen volk masochistisch te financieren.

Plaats een reactie

Delen