Tom Waes op de set van 'Het Verhaal van Vlaanderen'. Photo News

Uncategorized

The Guardian bekritiseert ‘Verhaal van Vlaanderen’

Simon Segers

Het Britse dagblad The Guardian heeft een analyse gemaakt van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Voornamelijk de aflevering over de Guldensporenslag krijgt scherpe kritiek te verduren.

Hoewel het dagblad de televisiereeks prijst als zijnde een “epische productie” en een “culturele mijlpaal”, wordt ook gesproken van “een stevige dosis politiek controverse”. “De kennelijk royale financiering door de Vlaamse regering, die wordt geleid door de separatistische partij N-VA, die Vlaanderen onafhankelijk van België wil maken, heeft geleid tot beschuldigingen van propaganda”, schrijft de auteur. Het artikel citeert verder ook Vlaams minister-president Jan Jambon, bij wijze van argumentatie dat N-VA ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ inzet om de Vlaamse identiteit te versterken.

Guldensporenslag

In de vierde aflevering vertellen presentator Tom Waes en zijn ondersteunende team geschiedkundigen uitgebreid over de Guldensporenslag. The Guardian spreekt van een gebeurtenis die “in de 19de eeuw verheven werd tot een stichtende mythe van Vlaanderen”. Ook de schilden met de Vlaamse leeuw die de strijders droegen, is volgens het dagblad een “historisch onbewezen detail”.

De programmamakers weerlegden echter de aantijgingen van propaganda. “Het mag duidelijk zijn dat hier geen sprake is van een nationalistisch pamflet en dat wij de geschiedenis op een wetenschappelijke manier benaderd hebben”, reageerde medewerker Jesse Fabre. Die laatste verklaarde eveneens dat historicus Jan Dumolyn – een wereldautoriteit inzake de Guldensporenslag – een belangrijke rol had in de vormgeving van de bewuste aflevering. “Hij benadrukte dat die gebeurtenis ook een sociale strijd was van arme werklieden tegenover de machtige elite. Dat was de kernboodschap van onze episode.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

22 gedachten over “The Guardian bekritiseert ‘Verhaal van Vlaanderen’”

  1. De bron van dit bericht is ’de morgen’ dat verklaart alles. Een of andere morgen-journalist met connecties bij de Guardian? Er wordt van alles gezegd over ’Het Verhaal van Vlaanderen’, maar ikzelf kan niet zeggen dat vlaamsgezindheid erin wordt aangewakkerd, op geen enkele manier. Toch niet in de 7 afleveringen die ik tot hiertoe heb bekeken. Het is een verzorgde documentaire, vlot gebracht, verder gaat mijn gedacht erover niet.

  2. Er zal wel een of ander Belgisch verzuurd franskiljons fossiel mee gemoeid zijn met zo een artikel in The Guardian; overigens een notoir linkse gazet. En het lijkt onwaarschijnlijk dat de Guardian een artikel besteed aan een verhaal over een regio die hen ‘zogezegd’ niet interesseert. Quantité negligable is dat. Slaap wel.

  3. “has led to accusations of propaganda” Hahaha. Waar is die propaganda dan ? Hebben ze bij The Guardian dan de uitzending van 26.02.2023 niet gezien ? Dat was pure anti-Vlaanderen propaganda.
    Bij MI5 (en de CIA) willen ze niet dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. En Tommeke Waes … die gaat nog veel spek moeten eten voor hij tot aan de enkels van Maurice De Wilde gaat komen.

  4. Dat de engelse ” The Guardian ” zich, temidden van al de problemen waar engeland mee te kampen heeft (volgens onze pers, waar ik dus niets van geloof); zich daarmee zal inlaten; het werd tijd dat ze het eens over hadden hoe “B” werkelijk in elkaar steekt.

  5. De Vlaamse Beweging werd door Het Verhaal van Vlaanderen afgeschaft. Tijdens WOI sneuvelden enkele soldaten omdat ze Franse bevelen kregen. Hierdoor ontstond een kwaadaardige ideologie die tijden de jaren dertig resulteerde in nazisme. De gehele 19e eeuw bestond enkel uit socialisme. De verfransing van het onderwijs, parlement, kerk, legerleiding, administraties en bedrijfsvoering hebben nooit bestaan. Het feit dat men enkel sociaal kon promoveren door Frans te spreken heeft nooit bestaan. De bedoeling om de Vlaamse taal en cultuur uit te roeien heeft nooit bestaan. Vandaag bestaat enkel socialisme en een koningshuis waar we niet kunnen op stemmen.

  6. klemantine,goed gezegd.Ik hoorde het wippend konijn deze morgen op radio 1 over ons onderwijs waar hij zeer negatief over was en terecht,maar hij vergat er bij te zeggen dat de sossen en de kaloten dit departement al sedert 1970 mismeesteren,over de vld kan ik niets zeggen want die zijn ruggegraatloos,noch erger dan de kaloten.

  7. Gelukkig dat zo’n PoCo-gazettenpraat druksel samen met het Kalifaat U.K. ,waar het journalistiek mismeesterd gepleegd wordt, toch door de Brexit samen met hun folkloristische poespas slap “bier”(sic) zonder prik, € geld, te dolle “beremutsen”, Britse Fish & Chips met azijn op gazettenpapier, andere kleurrijke scherts “gastronomie”(sic) en bleek vrouwvolk, koppig Links blijven rijden etc..uit ons Fort Europa verbannen werd. Laat hen gerust wegkwijnen in hun Koninkrijk “Bokrijk” museum “Brittania rules the waves”, cfr “Herald of Free Entreprise”
    “Titanic” en de “Lusitania” en andere van hun gezonken schepen.

  8. Misschien onze Britse vrienden eraan herinneren dat ze met de taal van het continent begonnen zijn : nadat de bootjes 5000 jaar geleden van Boone. Gravelinnes of Kales naar het eiland voeren kwamen die op de andere Oever ( d’oever = Dover) of op het strand van Witzand aan. Op het continent is dit nu gekend als Wissan, op het eiland als Whitsands. Daarom zeggen jullie in UK nog ‘my sister milks the kow, she sits on a stoel’ ofwel ‘uncle John drinks his gin from a flask’ of ook ‘the fire is hot’. Zo kunnen we nog even door gaan. Natuurlijk weten wij in de Nederlanden ( van Bergen op Zoom tot de zuidelijke Zoom, la Somme) dat er sinds 1066 veel leen woorden zoals ‘bouteille’ en ‘chaise’ uit het romaans op het eiland binnen gebracht werden. Toch niet vergeten dat jullie Engels een afstammeling van ons continentaal Nederlands is. Verder alle succes britse broeders.

  9. En zo zie je maar weer wat het uiteindelijke doel is van over persgroepen. Een algehele Europese macht verwerven over de media te zodat er maar een Europese stem meer te horen is zijnde de linkse mening. Of wil de Morgen ons nu echt proberen wijs te maken dat er journalisten zijn bij de Guardian die constant naar de Vlaamse nieuwszenders zitten te kijken ??

  10. Beste ‘ Niets blijft duren’ , Het mooiste en meest beknopte relaas heb ik hierover in Ivoorkust van mijn collegas gehoord. In Afrika kent men België zeer goed, ook de tweespalt. Dat ons land zó klein is gaat er bij hen niet in. Mij, over de tribale situatie in België aan het uithoren, vertelde ik mijn vrienden er ‘Wij hebben drie stammen in Belgie, de duistalige heeft 1%, de franstalige 39% en de nederlandstalige 60% van de bevolking’. Ik legde hun uit bij deze laatste te behoren. Hun spontaan antwoord was ‘Donc vous gérez le pouvoir!’ Jullie hebben er de macht. Waarop ik ‘Bien-sûr !’ Zo is het, antwoordde. Hen de waarheid vertellen lijk me daar toen te ingewikkeld. Sindsdien heb ik wel van mijn zwarte collegas geleerd hoe het hier in België zou moeten zijn. Aan ons om het uit te voeren.

  11. Allemaal weggegoocheld met een tricoloor goochelstokje uit de hoge hoed waar later “Manneke Pis” uit te voorschijn kwam, waarbij deze vergat de laatste druppel af te schudden, opdat zo zijn onderbroek toch veel gemakkelijker zonder vergissing zou kunnen aangetrokken worden, nml met het “geel” langs voor.

  12. De imperialistische Britten waren ook tegen de Franse revolutie, tegen de onafhankelijkheid van de USA, India, Ierland etc., en uiteraard zijn ze tegen de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Hebben ze niet eenzijdig een onafhankelijk België bedacht op aandringen van ene familie Rotschild, de financier van België in 1831? Een rationeel compromis voor de Belgische rebellie in 1830/31 ware de politieke splitsing geweest van België: Noord -België bij Nederland en Zuid-België (Wallonië bij Frankrijk). Terug naar de revisionist en socialistische Vlamingenhater Tom Waes. De Belgo- en kosmopolitische Vlamingen à la Tom Waes zijn de enige etnische groep in de wereld die beschaamd zijn voor hun moedertaal en cultuur. Die zich verzetten tegen het zelfbeschikkingsrecht van hun volk. Eerlijk gezegd: de N-VA, OVLD, CD&V en Groen behoren tot dezelfde soort cultureel ontwortelden. Zij behoren tot de natte dweilen die de privilegies dienen van de Waalse- en Brusselse minderheid ten na

  13. Ook de uitzending van 26/02/2023 bekeken. De invloed van een linkse, belgicistische oriëntatie was er onmiskenbaar. Zodanig dat de geschiedkundige waarheid echt geweld werd aangedaan. Misschien kunnen enkele onbevooroordeelde historici hier weerwerk bieden. Kwestie van orde op zaken te stellen. Waes heeft zich hier duidelijk vergaloppeerd. Of (moeten) laten manipuleren.

  14. Ik ben geen fan van dure, maar, goedkope VRT mediafiguren, zoals Tom Waes. Maar Maurice De Wilde was een, politiek gepoept, agressief crapuul. Zijn interviews waren ronduit vernederend, manipulatief en traumatisch voor de mensen die hij, al roepend en dreigend, ondervroeg. En, voor ge denkt dat ik uit een Fascistisch milieu kom: mijn grootvader en en zijn zoon (mijn Peter) zaliger, waren, tijdens WOII weerstanders.

Plaats een reactie

Delen