500.000 kinderen lopen risico op armoede

Kinderarmoede. Shutterstock

Uncategorized

Vlaams begrotingstekort kwart miljard euro lager dan verwacht

Wannes Neukermans

Het Vlaams begrotingstekort zal dit jaar bij ongewijzigd beleid 2,65 miljard euro bedragen; 276 miljoen euro minder dan eerst verwacht. Dat blijkt uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, een overlegorgaan tussen vakbonden ABVV, ACV en ACLVB en werkgeversorganisaties Boka, UNIZO, Boerenbond en Verso.

Volgens de SERV zal het begrotingstekort in Vlaanderen beter meevallen dan verwacht, maar zijn er toch nog enkele punten waar aandacht voor nodig is. Zo zal het Europees begrotingskader opnieuw geactiveerd worden, waardoor de verschillende regeringen in België samen zullen moeten overeenkomen wie welke budgettaire inspanningen levert. Dat Europees kader werd tijdens de coronacrisis en daaropvolgend de energiecrisis versoepeld, maar zou nu terug strenger worden.

Ongewijzigd beleid

Volgens de SERV-raming neemt in 2023 het begrotingstekort bij ongewijzigd beleid af met 276 miljoen euro ten opzichte van de ingediende begroting, tot -2,65 miljard euro. In 2024 zou het begrotingstekort verder afnemen met 96 miljoen euro in vergelijking met de laatste meerjarenraming (MJR) 2022-2027 gepubliceerd door de Vlaamse Regering, tot een tekort van -1,82 miljard euro.

Zonder de uitgaven voor de Oosterweelverbinding en Vlaamse Veerkracht mee te telen, zou het tekort in 2024 minder dan één miljard euro bedragen. Tegen 2026 zou er – opnieuw Oosterweel en Vlaamse veerkracht buiten beschouwing gelaten – een begrotingsevenwicht zijn. Dat is een jaar eerder dan de streefdatum van de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering houdt de kosten voor de Oosterweelverbinding al jaren buiten de begroting. Ze doet dat naar eigen zeggen voor het achterliggende terugverdienmodel, de omvang en het strategisch belang van het project. In het verleden stelde het Rekenhof zich daar vragen bij, al waren die volgens N-VA vooral “van technische aard”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/waals-minister-van-begroting-wij-hoeven-in-2024-niet-te-bedelen-bij-de-vlamingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Vlaams begrotingstekort kwart miljard euro lager dan verwacht”

  1. Als er ooit maar één Vlaming denkt dat die kwart miljoen Euro terug naar de werkende Vlaming zal verkast worden door deze Vlaamse regering is hij/zij eraan voor de moeite. Zichzelf op de borst kloppen met het geld van een ander, en blijven subsidies uitdelen, dat is en blijft het motto.

Plaats een reactie

Delen