Vlaamse regering keerde vorig jaar 17,8 miljard euro subsidies uit

Matthias Diependaele. Photo News

Uncategorized

Vlaamse regering keerde vorig jaar 17,8 miljard euro subsidies uit

Anton Schelfaut

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 17,8 miljard euro aan subsidies uitgekeerd, goed voor bijna een derde van de Vlaamse begroting. Dat blijkt uit het nieuwe subsidieregister.

In totaal passeerden 29.000 organisaties, bedrijven en verenigingen langs de kassa. Onder meer ArcelorMittal, Studio 100 en de regionale luchthavens kregen steun. Daarnaast werd geld vrijgemaakt voor onderwijsinfrastructuur en natuur- en cultuurorganisaties. Het gros van de 17,8 miljard euro aan subsidies (40 procent) vloeide naar het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, hoofdzakelijk ter ondersteuning van domeinen als de ouderen- en gehandicaptenzorg.

De subsidie-uitgaven vallen ruim 4 miljard euro hoger uit dan de regering 2 jaar geleden had geraamd. Bij een eerste poging om de subsidiestromen in kaart te brengen, kwam ze nog uit op 13,3 miljard euro.

(Lees verder onder de tweet.)

Transparantie

Volgens Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) biedt het subsidieregister de nodige transparantie voor de belastingbetaler. Er valt onder meer uit af te leiden welke domeinen subsidie-intensief zijn. “Alle Vlamingen krijgen nu een duidelijk beeld van de subsidiestromen”, klinkt het.

Het register is bovendien een handig instrument in de strijd tegen subsidiefraude, waarin Diependaele deze legislatuur een versnelling hoger schakelde. Zo controleert de Inspectie Financiën strikter of de subsidies voor de juiste doelen zijn aangewend en of de facturen van de ontvanger kloppen.

“Het is niet de bedoeling met de duim omhoog of omlaag te beslissen wie nog subsidies krijgt”, benadrukt Diependaele. “Dit register is een aanzet om betere keuzes te maken. De politiek denkt nog te gemakkelijk: iets is belangrijk, dus we moeten er geld aan geven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Vlaamse regering keerde vorig jaar 17,8 miljard euro subsidies uit”

  1. Dit is nog maar de oplijsting van het probleem. Men kan veel zeggen over de Walen, die ook 12Mia van ons “krijgen” en het uitdelen als “uitkeringen” om stemmen te kopen, wel Vlaanderen is in deze veel beter dan Wallonië in het uitdelen… bij ons als “subsidies”…om stemmen te kopen. End of the line is het toch steeds de Vlaamse werkende mens die het gelag aan beide kanten van de taalgrens betaald. Wat we zelf doen, doen we veel beter…geld over de brug gooien bij politieke vrienden. Het geval El Kouakibi is slechts een heel klein topje van een gigantische ijsberg van fraude, graaicultuur, zelfbediening en het onderhouden van politieke vrienden met belastinggeld. Vlaanderen zou inderdaad eerst eens best zijn eigen kot uitmesten vooraleer de ketel te verwijten dat hij zwart is. Een gigantisch weg gegooid bedrag dat door eenvoudige rationalisatie tot minder dan een 1/4 kan terug gebracht worden. Bedrijven die miljarden of miljoenen winsten maken (Engie, Studio 100, Total Energies, Pukkelpop,…) en geen belastingen betalen, passeren nog eens langs de kas om zich te bedienen….een walgelijk schouwspel en het enige blijkbaar waar deze Vlaamse regering kan in “excelleren”.

  2. In hoever zijn de meeste subsidies maatschappelijk verantwoord ? In veel gevallen komen ze neer op concurrentievervalsing, en in andere op onterecht gebruik van belastinggeld. Tenslotte ; wie of wat bepaalt wie, wat en hoeveel iets of iemand subsidies krijgt ? Er hangt een vies geurtje aan dit dossier. Zoveel is zeker, onze pappenheimers kennende…

Plaats een reactie

Delen