Vlaanderen slaat munt uit erfenissen

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Voormalig Waals minister veroordeeld voor omkoping van Congolese politici

Wannes Neukermans

Voormalig Waals minister van Economie, Serge Kubla (MR), is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor omkoping van Congolese politici en het witwassen van geld in het Duferco-dossier. Daarnaast moet hij een boete van 60.000 euro betalen en werd 600.000 euro verbeurdverklaard. Dit werd beslist door de correctionele rechtbank van Brussel op donderdag.

Twee bestuurders van staalbedrijf Duferco werden vrijgesproken van bepaalde aanklachten, terwijl andere aanklachten die tegen hen liepen ondertussen verjaard waren, zo oordeelde de rechtbank. Kubla zou in 2009 een voormalige Congolese premier, Adolphe Muzito, hebben omgekocht om de rechten te verkrijgen voor de exploitatie van een mijn namens Duferco. Begin 2015 werd Kubla hiervoor zelfs een tijdje opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis, samen met twee bestuurders van Duferco.

Half miljoen euro smeergeld

Volgens het openbaar ministerie gaf Kubla achteraf toe dat hij een enveloppe met 20.000 euro had overhandigd aan de echtgenote van de voormalige Congolese premier toen die op bezoek was in Brussel. Dit zou een voorschot zijn geweest op een bedrag van 500.000 euro aan smeergeld.

Daarnaast zou Kubla ook een rekening in Zwitserland hebben geopend, waarop Duferco via een van zijn filialen commissies had gestort. Deze “consultatiekosten” zouden in de honderdduizenden euro’s lopen. Kubla zou dit geld cash hebben afgehaald via een Luxemburgs filiaal van de Zwitserse bank.

De veroordeling van Kubla is een nieuwe stap in het Duferco-dossier, dat al jarenlang loopt. Het staalbedrijf wordt ervan beschuldigd smeergeld te hebben betaald in ruil voor lucratieve contracten in Congo. Het onderzoek naar deze zaak is nog niet afgerond.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/qatargate-ook-sprake-van-corruptie-in-europese-commissie-en-tarabella-verliest-onschendbaarheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Voormalig Waals minister veroordeeld voor omkoping van Congolese politici”

Plaats een reactie

Delen