OPINIE. Wouter Raskin (N-VA): "In een onafhankelijk Vlaanderen zou er vandaag al een soort rijbewijs met punten bestaan"

Wouter Raskin. Belga

Uncategorized

Wallonië sanctioneert op 5 jaar 45 vrijwillige werklozen, Vlaanderen 1.086

Wannes Neukermans

Mensen die ‘vrijwillig werkloos’ zijn, dus op een of andere manier ‘schuld’ hebben aan die werkloosheid, komen niet altijd in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering. Terwijl de VDAB in Vlaanderen actief beleid voert en de vrijwillig werklozen sanctioneert, gebeurt dat in Franstalig België veel minder.

Tussen 2017 en het eerste semester van 2022 sanctioneerde de VDAB 1.086 Vlamingen die vrijwillig werkloos waren. In dezelfde periode werd er 1 (één) Brusselaar gesanctioneerd door Actiris legde Forem 45 Walen een sanctie op.

(Lees verder onder de tweet.)

Sancties

Je bent vrijwillig werkloos wanneer je zelf ontslag neemt, in onderling akkoord een arbeidsovereenkomst beëindigt of wanneer je onwettig afwezig blijft. De regionale arbeidsbemiddelingsdiensten kunnen dan overgaan tot sancties. Die sanctie kan bestaan uit een verwittiging, een uitsluiting van het recht op werkloosheidsuitkeringen (maximum een jaar), of een definitieve uitsluiting van het recht op werkloosheidsuitkeringen.

Schadelijk voor Franstalig België, oordeelt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “De FGTB verdedigt haar business.” De FGTB is de Franstalige versie van de socialistische vakbond ABVV. In België staan de vakbonden (of de hulpkas) in voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/waalse-vakbond-vreest-voor-ontslag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Wallonië sanctioneert op 5 jaar 45 vrijwillige werklozen, Vlaanderen 1.086”

Plaats een reactie

Delen