De plenaire vergadering van het Waals Parlement. Photo News

De plenaire vergadering van het Waals Parlement. Photo News

Cultuuroorlog

Woke Twitter verontwaardigd nadat zanger Bob Geldof ‘non-binaire’ Sam Smith als man benoemt

Simon Segers

De Ierse zanger Bob Geldof (71) heeft zich de woede van enkele LGBT-activisten op de hals gehaald na een verschijning in het Britse ochtendprogramma This Morning op ITV. Hij verwees namelijk met mannelijke voornaamwoorden naar popster Sam Smith, die zichzelf sinds enkele jaren als ‘non-binair’ identificeert.

Geldof staat bekend omwille voor inzet voor goede doelen, onder meer omwille van de verschillende benefietconcerten die hij georganiseerd heeft. In 1984 nam hij met de liefdadigheidsgroep Band Aid in samenwerking met enkele bekende muzikanten het hitnummer ‘Do They Know it’s Christmas’ op, ten voordele van de toenmalige hongersnood in Ethiopië. Sindsdien is de plaat meermaals opnieuw opgenomen met andere artiesten.

In het praatprogramma This Morning sprak de Ierse zanger over het veertigjarige bestaan van Band Aid en blikte hij terug op de laatste editie uit 2014, waaraan ook Sam Smith meewerkte. “Ik herinner mij dat hij met zijn ogen gesloten het lied zong aan de microfoon”, sprak Geldof. “Ik moest hem er op wijzen dat hij de verkeerde woorden zong, want we hadden de tekst toen herschreven voor de Ebolacrisis in West-Afrika.”

Twitterstorm?

Die schijnbaar onschuldige vertelling leidde tot een handvol negatieve uitlatingen uit op Twitter. Enkele gebruikers verweten ook de presentatoren van het programma dat ze Geldof niet gecorrigeerd hebben tijdens de uitzending. Hoewel verschillende mediakanalen spreken van een ‘Twitterstorm’ en ‘furieuze kijkers’, lijkt de overgrote meerderheid van de deeltijdse opiniemakers de Ierse zanger net te prijzen op het sociale mediaplatform. Een Twitterstorm in een glas water.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Woke Twitter verontwaardigd nadat zanger Bob Geldof ‘non-binaire’ Sam Smith als man benoemt”

  1. Juist, want objectief-correct constateren en dito rapporteren is blijkbaar helemaal niet politiek-correct omdat er immers niet omheen de objectief-correcte pot wordt gedraaid.

  2. Neen, die vinden dat plezant hun teentjes zo lang artificieel te verlengen om zo te provoceren dat er hard en gemakkelijker per ongeluk op getrapt zou kunnen worden. Zo kunnen ze dan weer klagen en zagen, wat een druk beoefende politiek-correcte hobby is, het vermeend beklagenswaardig triest sukkelaarke uithangen, om compassie te provoceren bij naïevelingen.

  3. Een “jeanette” met een mannelijke baard lijkt toch vrij inconsequent. Naar verluidt krijgt een holebibaby de tutter in de aars want “vroeg geleerd is oud gedaan”

Plaats een reactie

Delen