Heeft de rechterzijde het Vlaams-nationalisme gemonopoliseerd? “Andere partijen hebben hun Vlaamsgezindheid zélf losgelaten”

Gerolf Annemans. Belga

Uncategorized

“Zodat CEO interessant kan blijven doen met zijn wielerploeg”: Dit is volgens Bouchez de reden dat Lotto niet onder verbod op gokreclame valt

Wannes Neukermans

Het verbod op gokreclame, dat de federale regering er via een omweg wil door krijgen zonder goedkeuring van MR, komt er voorlopig niet. Dat zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die het een schande vindt dat de Nationale Loterij niet volledig onder het verbod valt en een ramp voor de sportsector vreest.

“Gaan we ook auto’s verbieden omdat er veel ongelukken zijn? Wat is het volgende? Dat sportclubs enkel nog sponsoring mogen aanvaarden van producenten van quinoa?” Nee: Georges-Louis Bouchez is niet van plan om zijn MR akkoord te laten gaan met het verbod op gokreclame, zoals die vandaag op tafel ligt.

Impact op economie

“Wat er nu op tafel ligt, steunen we niet”, vertelt Bouchez bij een interview met HLN. “Met de MR hebben we (…) gevraagd om aanpassingen door te voeren die rekening houden met de problemen voor de sectoren – we hebben onder meer een studie aangevraagd om het effect op onze economie te schetsen.”

Volgens het stappenplan dat de regering – zonder goedkeuring van MR – opstelde, moet in juli 2023 gokreclame op tv en radio al verboden zijn. Vanaf 2025 verdwijnen reclamepanelen van gokbedrijven uit de stadions en mogen sponsorlogo’s alleen nog maar klein op de uitrustingen zichtbaar zijn. Vanaf 1 januari 2028 gaat een totaalverbod op gokreclame in.

Dat kan volgens Bouchez voor het einde van de (top)sport in België betekenen. “Deze wet gaat veel te ver”, zo zegt hij. “Maar het grootste probleem is dat er een ongelijkheid zou ontstaan omdat de Nationale Loterij niet onder het volledige reclameverbod zou vallen.”

Wielerploeg

Omdat MR voorlopig weigert een wet te stemmen, besloot bevoegd minister Van Quickenborne (Open Vld) om het verbod in een koninklijk besluit te gieten. De Nationale Loterij zou gewoon reclame kunnen blijven maken volgens dat kb. Door een onderscheid te maken tussen kansspelen en loterijproducten, zorgt bevoegd minister Vincent Van Peteghem (cd&v) dat enkel reclame voor Scoore, het sportweddenschapsproduct van de Nationale Loterij, wel verboden wordt. Voor lotto, viking, krasspelen… kan reclame nog wel.

De wielerploeg Lotto-Dstny kan dus volgens het kb blijven bestaan. “Laat ons eerlijk zijn: de enige reden dat de Nationale Loterij niet onder het volledige verbod valt, is omdat Jannie Haek op die manier interessant kan blijven doen met zijn wielerploeg”, oordeelt Bouchez. “Ik vind het trouwens belangenvermenging. De overheid is regelgever van de goksector, maar is tegelijkertijd één van de draaischijven. Én ze favoriseren de Nationale Loterij terwijl de belofte gemaakt werd dat de regels voor hen strenger zouden worden.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/nationale-loterij-valt-niet-onder-verbod-op-gokreclame/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen