ACV zal voorzitter Marc Leemans kunstmatig ontslagen, zodat hij op brugpensioen kan: "Sociale fraude"

Marc Leemans. Photo News

Uncategorized

ACV zal voorzitter Marc Leemans kunstmatig ontslaan, zodat hij op brugpensioen kan: “Sociale fraude”

Anton Schelfaut

Marc Leemans stopt in 2024 – naar eigen zeggen uit vrije wil – als voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Toch zal de vakbond hem ontslaan, zodat hij op brugpensioen kan. Het kunstmatige ontslag van Leemans zet kwaad bloed bij Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Hij beschuldigt de vakbond en zijn voorzitter van “sociale fraude”.

Leemans kondigde gisteren aan dat hij binnen 10 maanden stopt als voorzitter van het ACV. Omdat hij nog niet pensioengerechtigd is, zal hij gebruikmaken van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen. Binnen dat stelsel hebben werknemers van een zekere leeftijd die buiten hun wil om worden ontslagen recht op een vaste werkloosheidsuitkering en een aanvullende vergoeding van hun laatste werkgever.

Om in aanmerking te komen voor het SWT, moet de vakbond Leemans dus eerst ontslaan. Dat is het ACV ook van plan, hoewel Leemans er zelf voor kiest om te stoppen als voorzitter. “Of dat misbruik is? Nee, ik voldoe aan de voorwaarden, want ik zal 62 jaar zijn en heb een loopbaan van 40 jaar achter de rug”, reageert hij bij HLN.

(Lees verder onder de tweet.)

Wereldvreemde vakbonden

Dat Leemans ervoor kiest om zich te laten ontslaan zodat hij op brugpensioen kan, veroorzaakt ophef op sociale media. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) beschuldigt Leemans en het ACV van “sociale fraude”. “Wanneer je denkt dat de vakbonden niet dieper kunnen vallen, gebeurt dit. Kan je nog meer misbruik maken van ons sociaal systeem?”, vraagt hij zich hardop af. “Dit is een kaakslag voor de miljoenen hardwerkende Vlamingen.” De Open Vld’er roept het ACV op om op zijn beslissing terug te komen, om zo het “greintje geloofwaardigheid” dat de “wereldvreemde vakbonden” nog rest te vrijwaren.

Econoom Geert Noels verwijt de vakbond dan weer dat ze “de volgende generatie bewust opzadelt met extra lasten”. “Dit land gaat failliet aan georganiseerd profitariaat”, hekelt hij op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “ACV zal voorzitter Marc Leemans kunstmatig ontslaan, zodat hij op brugpensioen kan: “Sociale fraude””

  1. De nationale wapenspreuk van België luidt niet toevallig: “Geld stink niet” (sic). Voor wie het nog niet wist: alleen het gemeen volk word geacht, door de Wetstraatcriminelen, financiële en fiscale offers brengen to glorie van de rijken.

  2. Ik stoor mij steeds aan die verontwaardigde politiekers die zelf als eerste langs de kassa passeren om zitpenningen, uittredingsvergoedingen, achtergestelde weetikveel lonen in ontvangst te nemen na hun carrière als bankzitter. Ik ben ook niet akkoord met deze gang van zaken bij het ACV, maar zou de politiek dan niet als eerste schoon schip moeten maken alvorens de anderen de les te spellen?

  3. Is er dan niemand bij het ACV met verstand en/of fatsoen die gezegd heeft:”Marcske gij domme kloot, brugpensioen is bedoeld voor mensen die ontslagen WORDEN en nog weinig kans maken op een nieuwe baan, uw profitariaat gaat ons veel schade toebrengen!”

  4. Wie verbrast er zijn geld nu nog aan de aankoop van een exemplaar van het door het Regime volkomen overgesubsidieerde “Schandaard” druksel. Patatten schillen kunnen toch ook elders tijdelijk op gedeponeerd worden.

Plaats een reactie

Delen