België is Europees kampioen staken, volgens Duits onderzoeksinstituut

Staking Delhaize. Photonews

Uncategorized

België is Europees kampioen staken, volgens Duits onderzoeksinstituut

Wannes Neukermans

In België zijn er tussen 2011 en 2020 97 stakingsdagen per duizend werknemers per jaar geregistreerd. Frankrijk staat op de tweede plaats met 93 stakingsdagen – in de particuliere sector. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut WSI.

Duitsland registreerde gemiddeld 18 stakingsdagen per jaar, Oostenrijk en Zweden slechts twee dagen en Zwitserland er één. Buiten de Europese Unie registreerde Canada 79 jaarlijks gemiddeld stakingsdagen.

Volgens cijfers van het Europese vakbondsinstituut ETUI was Frankrijk het land dat tussen 2010 en 2019 het meest door stakingen werd getroffen, met ongeveer 128 dagen per duizend werknemers per jaar. In die berekening volgde België, met bijna 98 dagen. In 2020-2021 zijn deze cijfers gedaald naar 79 voor Frankrijk en 57 voor België. Het WSI merkt eveneens op dat de methodologie kan verschillen per land.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/aantal-stakingsdagen-in-belgie-ligt-bijna-4-keer-hoger-dan-in-nederland-en-frankrijk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “België is Europees kampioen staken, volgens Duits onderzoeksinstituut”

  1. Het zou interessant zijn mochten we de uitsplitsing particuliere sector t.o.v. ambtenaren (staatsruifeters) kennen. en vooral: de uitsplitsing Vlaanderen – Wallonie – Brussel.

  2. Naast de officiele stakingsdagen, zijn er nog een andere soort stakingsdagen (een periode dat “het werk gestopt/gestaakt wordt).In de ambtenarij circuleert het begrip de” virtuele ” dag. Dat is een dag dat de ambtenaar in feite aan huis is, terwijl de ambtenaar in kwestie officieel op die dag werkt.

  3. Dat zou pas een interessant studie zijn vooraleer conclusies te trekken en zo investeerders te verliezen. Maar de MSM zullen daar wel een stokje voor steken, immers het land van “melk en honing” voor inactieven en migranten mag haar reputatie niet beschadigd zien.

  4. De overheid en werkgevers moeten dringend stoppen met de vakbonden te sponsoren. Afschaffing vakbondsverlof en dienstvrijstelling voor de uitoefening van vakbondsactiviteiten. Afschaffen van terugbetaling syndicale bijdragen. Overleg tussen vakbonden en werkgevers op vrijwillige basis zonder inmenging van de wetgever of uitvoerende macht. Strafrechterlijke vervolging ten laste van personen/organisaties die deelnemen/organiseren aan/van stakingspiketten en opzettelijk schade berokken aan economische/handels activiteiten. Stakingen moeten zich louter beperken tot het vrijwillig neerleggen van het werk na een stakingsaanzeg en zonder gebruik te maken van geweld/intimidatie of vandalisme.

Plaats een reactie

Delen