"Blijkbaar wil De Standaard raciale jobadvertenties": ophef over artikel nieuwe directeur AfricaMuseum

Titel van De Standaard en AfricaMuseum in Tervuren. Twitter/Shutterstock

Uncategorized

“Blijkbaar wil De Standaard raciale jobadvertenties”: ophef over artikel nieuwe directeur AfricaMuseum

Wannes Neukermans

Diplomaat Bart Ouvry (62) wordt, na diplomatieke mandaten in Kenia, Congo en Mali, de nieuwe directeur van het AfricaMuseum in Tervuren. Hij heeft twee universitaire diploma’s en een decennialange ervaring in Afrika, maar hij is vooral blank. Dat De Standaard vooral op dat laatste kenmerk focuste in haar berichtgeving, zorgde voor kritiek van verschillende politici en opiniemakers.

Het AfricaMuseum in Tervuren wordt door de overheid opengehouden, wat betekent dat de sollicitanten voor topjobs beoordeeld worden door Selor, het onafhankelijke selectiebureau van de overheid. Zo moeten die mensen in de meeste gevallen perfect tweetalig zijn en aan bepaalde kwalificaties voldoen.

Selectiebureau Selor

Na de beoordelingsronde werden er enkele kandidaturen aan de federale overheidsdienst die de musea beheert (Belspo) doorgegeven. Die waren allemaal blank. Hoeveel blanke mensen, en hoeveel mensen van kleur er hebben gesolliciteerd, is niet duidelijk.

Het feit dat Bart Ouvry blank is, was volgens De Standaard-redacteur Geert Sels het opvallendste feit aan zijn benoeming. “AfricaMuseum heeft nieuwe directeur en hij is wederom blank”, kopte de website gisteren. Intussen is de titel veranderd naar “Nieuwe directeur AfricaMuseum: ‘Denk dat ik gevoeligheden van Afrikanen goed aanvoel'”.

“Blijkbaar wil De Standaard raciale jobadvertenties”, reageert historicus en wijnhandelaar Philip Roose op Twitter. “Daar droomt het Vlaams Belang zelfs niet van.”

Reacties

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dit een voorbeeld van woke. “Woke is geen verlengstuk van vroegere emancipatiebewegingen die in lijn lagen met de Verlichting”, schrijft hij op Twitter. “Dit gaat net lijnrecht in tegen de droom van een “nation where people will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

Open Vld-Kamerlid Jasper Pillen besloot om de titel van De Standaard te verbeteren. “AfricaMuseum heeft nieuwe directeur en hij is wederom blank” veranderde hij naar “AfricaMuseum heeft nieuwe directeur en hij is een zeer ervaren topdiplomaat uit Afrika”. “Niet je afkomst, wel je competenties tellen”, voegde hij eraan toe.

Vlaams Belang-Europarlementariër Tom Vandendriessche reageerde ook: “De obsessie van sommigen met huidskleur is werkelijk ongelooflijk.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/racismerel-in-vlaams-parlement-nederlands-eerste-kamerlid-gebruikt-woord-neger-maar-dat-valt-niet-in-goede-aarde-bij-groen-en-cdv/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

17 gedachten over ““Blijkbaar wil De Standaard raciale jobadvertenties”: ophef over artikel nieuwe directeur AfricaMuseum”

  1. Racist geert sels moet eens zijn eigen overgesubsidieërde mediahuis eens onder de loep nemen, allemaal blanken. Bestuur & management
    Directieteam Mediahuis België
    Koen Verwee
    CEO

    Martine Vandezande
    HR Director

    Dries Vereecke
    Marketing Director B2C

    Koen Meeusen
    Sales & Care Director B2C

    Jeroen Bogaerts
    Finance Manager

    Peter Soetens
    CDO

    Koen Vandaele
    CIO

    Stijn Vercamer
    Digital Director

    Toon van den Meijdenberg
    Redactiemanager

    Karel Verhoeven
    Hoofdredacteur De Standaard

    Frederik De Swaef
    Hoofdredacteur Gazet van Antwerpen

    Indra Dewitte
    Hoofdredacteur Het Belang van Limburg

    Liesbeth Van Impe
    Hoofdredacteur Het Nieuwsblad

    Pascal Weiss
    Hoofdredacteur Het Nieuwsblad

    Kurt Minnen
    Digital Director Het Nieuwsblad

    _____________________________________________________________________________________

    Mediahuis directiecomité
    Gert Ysebaert
    CEO Mediahuis Groep

    Paul Verwilt
    COO Mediahuis Groep

    Kristiaan De Beukelaer
    CFO Mediahuis Groep

    _____________________________________________________________________________________

    Mediahuis raad van bestuur
    Thomas Leysen
    Voorzitter

    Jan Baert
    Ondervoorzitter

    Arian Buurman
    Bestuurder

    Bruno de Cartier
    Bestuurder

    Patrick Hermans
    Bestuurder

    Peter Hinssen
    Bestuurder

    Anouk Mertens
    Bestuurder

    Jan Suykens
    Bestuurder

    Guus van Puijenbroek
    Bestuurder

    Philippe Vlerick
    Bestuurder

    Philippe Vandeurzen
    Bestuurder

  2. U onderschat “Zwarte Piet” . Maar welk redelijk menselijk wezen verspilt zijn centen nu nog aan de aankoop van of een abonnement op het PoCo-propaganda reclame druksel : “De Schandaard” ?

  3. Wat zou sommig blank journaille dat zichzelf “wit” waant toch drijven tot masochistische zelfhaat en dito nestbevuiling van het EigenVolkse Nest omdat hun moeder niet bruin of zwart maar wel blank is ?
    Hoe ver kan het anti-blank masochisme nog verder politiek-correct ontaarden ?

  4. jammer genoeg ik Dirk, onder het motto “mee te lezen wat de vijand denkt” maar na 2 jaar van haatpraat heb ik het moeten opgeven. De onzin die daar instaat, de Vlamingenhaat, het voortdurend rechts bashen dat houdt geen enkel oprecht mens vol. Ik zou graag eens in het hoofd van zo’n redacteur kruipen ik denk dat Stalin en Mao daar nog klein bier tegen waren qua verschrikking tegen de mensheid.

  5. mensen allemaal,hier.De kruik gaat zolang te water tot ze barst,dat wisten de Romeinen ook al.Ofwel worden we binnenkort bestuurd door negers of door autochtone Vlamingen,.We hebben zelfs geen unia meer nodig,imam-somers heeft zijn slag thuis gehaald of was het gwenny-met the big boops

  6. Op de nieuwe vragenlijst voor sollicitatie gesprekken worden eerst de woke-vereisten gevraagd:
    1/ Bent u blank?
    2/ Bent u een man?
    3/ Als u positief hebt geantwoord op één van bovenstaande vragen bent u ongeschikt en hoeft u de vragenlijst niet meer verder in te vullen!

Plaats een reactie

Delen