Crevits (cd&v) haalt uit N-VA en Open Vld: “Een akkoord lukt niet als je één partij tegen de muur kwakt”

Hilde Crevits (cd&v) en Jan Jambon (N-VA). Photo News

Uncategorized

Crevits (cd&v) haalt uit naar N-VA en Open Vld: “Een akkoord lukt niet als je één partij tegen de muur kwakt”

Anton Schelfaut

Het Vlaams Parlement heeft zich vandaag in een extra zitting over het stikstofdossier en de crisis binnen de Vlaamse regering gebogen. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) stelde onder meer de werkwijze van haar coalitiepartners N-VA en Open Vld aan de kaak. “De regering moet tot een akkoord komen, maar dat zal niet lukken als je één partij tegen de muur kwakt”, haalde ze uit. Later sloeg Crevits een mildere toon aan, en maakte ze zich sterk dat de regering het wel degelijk eens kan geraken over het stikstofdossier.

De Vlaamse regering is er afgelopen weekend niet in geslaagd om tot een stikstofakkoord te komen. Een “ultiem voorstel” van minister-president Jan Jambon (N-VA) met bijkomende toegevingen volstond niet voor cd&v. Volgens viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) biedt het te weinig garanties voor jonge boeren. Open Vld kon zich wel vinden in het voorstel en keurde het samen met N-VA goed. Beide partijen hopen dat de christendemocraten zich alsnog achter het voorstel zullen scharen, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit.

Toch weigert Jambon voorlopig om de handdoek in de ring te gooien. De minister-president wil vrijdag een nieuwe poging ondernemen om mét cd&v tot een akkoord te komen. “Geraken we er niet uit, dan is de schade niet te overzien”, waarschuwde hij. “Ik zal alles blijven doen om door dit dossier te geraken.”

(Lees verder onder de tweet.)

Deontologie

Crevits toonde zich tijdens de extra zitting bijzonder kritisch voor de werkwijze van haar coalitiepartners. “Met alle permissie, ik hou er niet van dat in een regering twee partijen zeggen dat ze het dan maar zonder ons zullen doen. Dat strookt niet met de deontologie die we tot op vandaag altijd gehuldigd hebben”, hekelde ze.

“De regering moet tot een akkoord komen, maar dat zal niet lukken als je een partij tegen de muur kwakt”, sneerde ze. “Daar doe ik niet aan mee.”

Toen Crevits zei dat haar partij zich al wekenlang bereid toont om tot een akkoord te komen, werd ze onderbroken door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Die tussenkomst kon Crevits maar matig appreciëren: “Collega, u mag straks zeggen wat u te zeggen hebt”, wees ze Demir terecht. “Het is voorbij!”, riep Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout vanop de tribune.

Akkoord met drie partijen

Jambon ontkende in zijn reactie op de uithaal van Crevits dat er iemand “tegen de muur wordt gekwakt”. “De volgende stap om tot een akkoord te komen, is een juridisch document dat door elk lid van de regering moet worden goedgekeurd”, legde hij uit. De tussenkomst van Jambon werd op hoongelach onthaald op de oppositiebanken.

Crevits sloeg in een latere tussenkomst een gematigder toon aan. “De minister-president heeft duidelijk gesteld dat het akkoord er zal zijn met drie partijen. Dat is ook onze vraag. We zijn het nog niet eens over dit dossier. Maar we kunnen het er wel eens over raken”, besloot ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Crevits (cd&v) haalt uit naar N-VA en Open Vld: “Een akkoord lukt niet als je één partij tegen de muur kwakt””

  1. Dan zegt Bart De Wever dat de Christendemocraten “staatsmanschap” aan de dag moeten leggen en het akkoord moeten goedkeuren. Als dat geschiedt zal het CDenV de stemmen van de boeren verliezen, de boeren stemmen traditiegetrouw Christendemocratie . En de groene NVA gaat misschien met een deel van de stemmen van Groen op de loop….

  2. De Nederlanders hebben op eigen initiatief en zonder enige druk van een Europese richtlijn (want die is er niet) (bron: Mevr. Louise O. Fresco) een waanzinnige wetgeving gemaakt op basis van stikstofdepositie waardoor er in grote delen van het land geen vergunningen voor nieuwbouw kunnen worden verleend in de wijde buurt rondom kwetsbare natuurgebieden.
    Zoals gewoonlijk is die groene bangmakerij op geen enkele wetenschappelijke grond gesteund
    Als Vlaanderen niet meetrapt in die val komen kapitaalkrachtige Nederlanders ons gebied inpalmen en wordt het leven voor de Vlamingen op het platteland onmogelijk.
    Het politieke gezever hier te lande is laag bij de gronds en van geen enkele waarde.
    We moeten iets doen maar we kunnen zonder een gelijkaardige wetgeving als in Nederland in het kader van Europese wetgeving, de Nederlanders niet verbieden om hier landbouwbedrijven op te richten omdat het in Nederland niet kan.
    Stop dus dit oeverloos geblaat en doe iets nuttigs.

  3. CD&V heeft te weinig stemmen om nog mee te tellen. Bovendien is de partij al lang de boeren kwijt. Net zoals de godsdienstleraars Groen stemmen, zullen de boeren VB kiezen. Boeren willen niet kapotbelast worden door WalloBrux en moeten geen islam. Hierna is CD&V stad en platteland kwijt. Einde verhaal.

  4. Ocharme toch, madam crevits vind dat ze in een cordon is geplaatst, ocharme kindje toch. Ze zou beter haar parlementslid corrupte katrien schryvers uit zoersel uit de partij gooien, uitschrijven van valse en illegale retributies en 3 X valsheid in geschrifte welke ik kan bewijzen maar procureur generaal patrick vandenbruwaene in Antwerpen weigert ze te vervolgen ondanks Antwerpen eerder veroordeeld was voor het uitschrijven van illegale retributies maar als deze trotse Vlaams Belanger en klokkenluider moet gekloot worden. Crevits, stap er uit en stop met bleiten.

  5. Dat JJambon een goede cijferaar is betwist niemand maar met een dergelijke bedrijfsleider ga je ten onder,hij moet op tafel kloppen en tonen wie de baas is,JJ durft dat niet doen.Vrijdag moet hij dat akkoord maken zoals het nu op tafel ligt of anders moet hij de cdv buitenwippen en verder doen in lopende zaken,Hildeken zal met haar departement van de ene muur tegen de andere lopen en verzuipen in miserie.Als JJ nog enige geloofwaardigheid wil moet hij dat nu ,vrijdag,tonen,de cvp buiten of plooien en met de boeren moet je geen medelijden hebben,ze moeten zich aanpassen zoals de andere bedrijven,sluiten of zwijgen

  6. Dat is juist het probleem, de boeren willen wel behandeld worden “zoals de andere bedrijven”. Maar zij worden zwaarder aangepakt op basis van blijkbaar compleet onwetenschappelijke normen. Dan is het geen kwestie van medelijden maar van gelijke behandeling. Voeg daar dan nog bij dat de regeltjes constant veranderen, je zult maar keihard werken, honderdduizenden investeren en twee jaar later te horen krijgen dat het allemaal voor niets was.

  7. Het gezond verstand is hier ver zoekt, of is men hier reeds bezig met de volgende verkiezingen en wil men zich anders profileren, en niet meer als meeloper gezien worden. Dit is nefast voor de Vlaamse regering en een hemels geschenk voor de federale in de zin van “verdeel en heers”.

Plaats een reactie

Delen