Extra plenaire vergadering in Vlaams Parlement moet stikstofimpasse doorbreken

Photo News

Uncategorized

Extra plenaire vergadering in Vlaams Parlement moet stikstofimpasse doorbreken

Anton Schelfaut

De Vlaamse regering is er ook zondagavond niet in geslaagd om tot een stikstofakkoord te komen. Een “ultiem voorstel” van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) werd goedgekeurd door Open Vld, maar cd&v bleef dwarsliggen. Omdat het onduidelijk is hoe het nu verder moet met de Vlaamse regering, staat morgen om 14 uur een extra plenaire vergadering in het Vlaams Parlement op de agenda. Het Uitgebreid Bureau, waarin onder meer de fractievoorzitters zetelen, zal later vandaag beslissen op welke manier dat moet gebeuren.

De Vlaamse regering heeft haar deadline om een stikstofakkoord te sluiten gemist. Ook een “ultiem voorstel” van minister-president Jan Jambon (N-VA) met bijkomende toegevingen volstond niet voor cd&v. Volgens viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) biedt het te weinig garanties voor jonge boeren. Open Vld kon zich wel vinden in het voorstel. 

“Twee van de drie regeringspartijen hebben het voorstel aanvaard. Er is dus geen eensgezindheid maar wel een ruime meerderheid voor dat voorstel. De conceptnota is bijgevolg goedgekeurd”, zei Jambon gisteravond in een publieke verklaring. “Ik kan in eer en geweten zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om met de hele regering tot een akkoord te komen. N-VA en Open Vld blijven bereid om cd&v de hand te reiken.”

Met die verklaring legde Jambon de bal in het kamp van cd&v, maar de christendemocraten kaatsten die handig terug. Na een topoverleg bij cd&v was gisteravond te horen dat de christendemocraten noch van plan zijn om zelf uit de regering te stappen, noch om de conceptnota goed te keuren. Daardoor is het onduidelijk hoe het nu verder moet met de Vlaamse regering. Omdat het Vlaams Parlement een legislatuurparlement is, kunnen er geen vervroegde verkiezingen worden gehouden en kan de regering de facto niet vallen.

Plenaire vergadering

Om de impasse te doorbreken, heeft Liesbeth Homans (N-VA) maandagochtend beslist dat het dossier morgen tijdens een extra plenaire vergadering in het Vlaams Parlement zal worden besproken. Op welke manier dat zal gebeuren, wordt later vandaag beslist door het Uitgebreid Bureau, waarin onder meer de fractievoorzitters zetelen.

De voltallige oppositie had erop aangedrongen dat Jambon het parlement vandaag al te woord zou staan, maar dat zagen regeringspartijen N-VA, Open Vld en cd&v niet zitten. Zij stellen voor om de plenaire vergadering pas morgen samen te roepen, zodat alle partijen de nieuwe conceptnota eerst kunnen inkijken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Extra plenaire vergadering in Vlaams Parlement moet stikstofimpasse doorbreken”

  1. CDnV en postjes, we weten allemaal dat ze een show opvoeren om uiteindelijk voor de postjes te gaan … Immers, volgende verkiezing hebben ze geen verkozenen meer!

  2. CD&V is een oude machtspartij op retour. Het katholieke geloof is verdwenen, haar leden zijn boven de vijftig en haar belangen zijn verbonden met het oude België. Ze voerde de pariteit in, leeft van de verzuiling, en tracht met de islam het geloof terug op de voorgrond te brengen. Ondertussen steunt de partij een ondemocratisch België dat ze mee heeft doen ontstaan. Niets van haar naam kan ze nog behouden. CD&V is niet christelijk, is niet democratisch, en is niet Vlaams.

Plaats een reactie

Delen