Alexander De Croo (Foto: Belga)

Binnenland politiek

Federale regering bereikt akkoord over begrotingscontrole

Wannes Neukermans

Na dagenlange onderhandelingen heeft het federale kernkabinet op donderdagmiddag een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Het laatst voorziene minimumpensioen zal iets verminderd worden, terwijl de verhoging van de minimumuitkeringen volledig wordt geschrapt.

De onderhandelingen over de begroting begonnen op woensdagavond en verliepen moeizaam. Premier Alexander De Croo wilde 1,8 miljard euro besparen na een waarschuwing van de Nationale Bank. Er ontstond echter verzet van links, vooral tegen het schrappen van de geplande verhoging van de minimumpensioenen en -uitkeringen op 1 januari 2024.

Minimumpensioenen

Uiteindelijk besloot het kernkabinet de verhoging van de minimumpensioenen enigszins te verminderen. Volgens bronnen zal een alleenstaande met een minimumpensioen bruto 1.768 euro ontvangen vanaf 1 januari 2024, in plaats van 1.783,3 euro. Als de vierde schijf zou zijn geschrapt, zou dit neerkomen op 1.737 euro bruto. Na aftrek van belastingen blijft er netto 1.622 euro over, in plaats van 1.606 euro zonder verhoging.

De geplande verhoging van de minimumuitkeringen, waaronder werkloosheidsuitkeringen, leeflonen, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en inkomensgarantie voor ouderen, wordt volledig geschrapt, aldus een goede bron. Premier De Croo zal het akkoord nu voorstellen tijdens de plenaire vergadering van de Kamer.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/moeizame-gesprekken-over-begrotingscontrole/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Federale regering bereikt akkoord over begrotingscontrole”

  1. Schandalig ! Dit terwijl politiekers, magistraten, officieren, professoren, hogere ambtenaren allemaal een pensioen krijgen van 4 à 5000 euro en soms veel meer… Magistraten hebben er zelfs slechts 20 jaar dienstjaren voor nodig, en laat ons eerlijk zijn, overwerkt zijn die toch niet. De arbeider, werkloze, invalide en zelfstandige zal het gelag weeral betalen. Dat dit nog aanvaard kan worden door Groen en Vooruit is mij een raadsel. Waarvoor dank Vivaldi.

Plaats een reactie

Delen