“Grootste staking sinds decennia” legt Duitsland plat

Bron: Twitter

Uncategorized

“Grootste staking sinds decennia” legt Duitsland plat

Wannes Neukermans

De Duitse vakbonden Verdi en EVG eisen een stevige loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Het spoor, streekvervoer, luchthavens en havens ondervinden hevige hinder van de staking en ook op de weg is het enorm druk.

Sinds middernacht rijdt er nagenoeg geen openbaar vervoer meer in Duitsland. Het langeafstandsverkeer bij de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn ligt volledig stil, en ook op regionale lijnen rijden er veel minder treinen dan anders. Het vliegverkeer van en naar zo goed als alle luchthavens is ontregeld, met uitzondering van de luchthaven van Berlijn. Ook de scheepvaart ondervindt grote hinder.

Loonsverhoging 10 procent

De vakbonden willen een loonsverhoging van minstens 10 procent voor de werknemers in de openbare vervoerssector. De werkgevers hebben 5 procent geboden. De actie komt op een opmerkelijk tijdstip, namelijk op de dag van de derde gespreksronde tussen de vakbonden en werkgevers. Duitsland kampt net als andere landen met een enorme inflatie en de vakbonden willen dat het personeel meer loon krijgt om dat te compenseren.

De werkgevers vinden de actie te vroeg en overbodig. Lokale besturen, die in veel gevallen ook werkgever zijn, reageren gepikeerd. De actie zal ook gevolgen hebben voor het internationale verkeer.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/duitsland-dwingt-uitzondering-voor-synthetische-brandstoffen-af-bij-europees-verbod-op-verbrandingsmotoren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over ““Grootste staking sinds decennia” legt Duitsland plat”

Plaats een reactie

Delen