Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Herman De Croo en Siegfried Bracke ontvangen al jaren maandelijks duizenden euro’s onwettige pensioenextra’s

Wannes Neukermans

Voormalige Kamervoorzitters Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA) en acht gepensioneerde hoge ambtenaren ontvangen al jarenlang maandelijks een paar duizenden euro’s bovenop hun wettelijk pensioen. Dat ontdekte huidig Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS), tijdens een vergadering van het Bureau. Uit juridisch advies blijkt dat de constructie illegaal was omdat ze de wet-Wijninckx omzeilt.

De wet-Wijnickx begrenst de hoogte van de overheidspensioenen. Maar onder andere vader De Croo en Siegfried Bracke ontvangen al jarenlang een extra vergoeding, die neerkomt op het verschil tussen het maximumpensioen waarop ze recht hebben, en het bedrag waarop ze recht zouden hebben mocht die wet-Wijninckx er niet zijn. Die regeling blijkt illegaal te zijn, maar is al sinds de jaren 90 een “informele gewoonte”.

“Kleine parlementaire wedde” extra

De voormalige Kamervoorzitter kregen zo jarenlang via extra stortingen een hoger pensioen dan wettelijk toegelaten. Op die pensioenextra’s stond wel een maandelijks maximumbedrag van 6.688,54 euro bruto voor wie tien jaar voorzitter is geweest.

Herman De Croo reageerde bij HLN en vertelde dat hij op de hoogte was van die bijkomende stortingen, maar dat hij niet wist dat die niet onderworpen waren aan de wet-Wijninckx. “Als ik een storting krijg van de Kamer, ga ik ervan uit dat die in regel is.” De Croo zou niet weten hoeveel dat extra pensioen er bedraagt. “Maar het is inderdaad een kleine parlementaire wedde”, reageert hij. “Bruto natuurlijk, want je betaalt er belastingen op.”

Onderzoek

Voor De Croo zou het geen probleem zijn als de regeling aangepast worden, zodat alle pensioenstortingen van de Kamer wettelijk toegelaten worden. “Dan zal ze waarschijnlijk volledig wegvallen in mijn geval.” N-VA-fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover vraagt een onderzoek naar de partij: “Dit is volstrekt onaanvaardbaar en moet tot op het bot juridisch worden uitgezocht”, klinkt het.

Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas eist een onderzoek en de onmiddellijke terugvordering van de extra bedragen. “Men moet uitpluizen hoe en door wie deze regeling tot stand is gekomen”, aldus Pas. “En ook hoe ze zo lang verborgen kon blijven”. Een deel van de regeling zou volgens een persbericht van het Vlaams Belang uitgewerkt zijn onder het voorzitterschap van Herman De Croo zelf.

Ook Groen-Kamerlid Kristof Calvo vraagt “volledige transparantie”. Deze zaak zou een extra reden geven om de inspanningen voor “democratische vernieuwing en transparantie”, die in het federaal regeerakkoord staan, te versnellen. Maar die democratische vernieuwing is “niet meer dan een slogan”, volgens Pas. Siegfried Bracke was (nog) niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/acv-zal-voorzitter-marc-leemans-kunstmatig-ontslagen-zodat-hij-op-brugpensioen-kan-sociale-fraude/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Herman De Croo en Siegfried Bracke ontvangen al jaren maandelijks duizenden euro’s onwettige pensioenextra’s”

  1. Als je als gewezen kamerlid met een overbetaalde job nog niet weet dat er extra geld word gestort ben je een crimineel, het beste bewijs dat het zakkenvullers zijn. En nva mag trots zijn op bracke, eerst de schandalen met 18.000€ extra per jaar van Telenet en nu dit. nva is een traditionele partij geworden met zakkenvullers, de wever met 4 vetbetaalde jobkes, koen kennis 10 betaalde jobkes, bart lambrechts limburg 45 mandaten enz.

  2. Het zijn allen zakkenvullers eerste klas, en de kleine werkende man/vrouw mag afdragen dat het geen naam heeft.
    Een minimumloon voor politici zou meer dan voldoende zijn, ze doen toch niks of enkel hun zakken vullen.
    Zelfs ook op lokaal niveau, en de kleine man/vrouw doet het werk…degoutant en decadent…bwahhh…

  3. Met mijn slecht karakter vraag ik mij af of Herman Van Rompuy en Charles-Ferdinand Nothomb ook tot dit selecte/elitaire snabbel clubje behoren!!?? Ook zij genieten van een rustige???oude dag!!

  4. De Wetstraat kuuroord voor witte boordcriminelen. Nu begin ik te begrijpen waarom die bende van Alibaba zich obsessief vastklampt aan het cordon sanitaire: ze zijn bang dat het Vlaams Belang en/of de Partij van de Arbeid nog meer van die fraudeluze praktijken zouden ontdekken. Want laat ons niet naïef zijn, Herman De Croo en Siegfried Bracke is het topje van de ijsberg. Idem dito met de asielbusiness: hoeveel crimineel geld en dito banden tussen maffia en politiek?

  5. Als hard werkende zelfstandige ben ik uiterst tevreden vanaf nu een kleine 7.000 eurotjes bovenop mijn reeds riant pensioen te mogen ontvangen…. Het zijn toch die personen die zeggen dat iedereen gelijk is voor de wet, vandaar.

  6. In 2024 volgt ons onbarmhartig electoraal vonnis over het Vivaldi wanbeleid ten bate van een grote massa parasieten, vegeterend op het zweet der economisch productieven tot het BNP. Dat heet “Democratie” als reactie op de huidige Vivaldi Lobbycratie “democrazy” !

Plaats een reactie

Delen