Humza Yousaf wordt premier van Schotland: de jongste ooit en voor het eerst een moslim

Schots premier Humza Yousaf. Photonews

Uncategorized

Humza Yousaf wordt premier van Schotland: de jongste ooit en voor het eerst een moslim

Wannes Neukermans

Het Schotse parlement heeft de nieuwe SNP-leider, Humza Yousaf, dinsdag genomineerd als nieuwe eerste minister van Schotland. Morgen zal de 37-jarige Yousaf ingezworen worden als eerste minister bij de Court of Session. Hij wordt de jongste premier ooit en is tevens de eerste moslim die het ambt in Schotland zal bekleden. De afgelopen jaren had Yousaf al enkele belangrijke functies binnen de Schotse regering.

Yousaf werd maandag verkozen als leider van de pro-onafhankelijkheidspartij SNP, nadat hij zijn tegenkandidate Kate Forbes nipt versloeg. Na de tweede kiesronde haalde hij 52,1 procent van de stemmen binnen.

Groenen

Bij de stemming in het Schotse parlement stemden alle SNP-parlementsleden – inclusief Forbes en voormalig premier Nicola Sturgeon – voor de nieuwe leider als hoofd van de gedecentraliseerde Schotse regering. Ze werden bijgestaan door parlementsleden van de Schotse Groenen, die na zijn verkiezing het samenwerkingsakkoord vernieuwden waardoor ze nu deel uitmaken van de Schotse regering.

Yousaf is momenteel nog “first minister-designate” en zal morgenochtend formeel eerste minister worden wanneer hij wordt ingezworen bij de ‘Court of Session’. Hij wordt Schotlands jongste leider sinds de decentralisatie en de eerste moslim die aan het hoofd van een Schotse regering staat. Eerder was hij in 2007 ook al het eerste islamitische parlementslid in Schotland.

De 37-jarige Schot was van 2021 tot 2023 minister van Gezondheidszorg en van 2018 tot 2021 was hij minister van Justitie. Daarvoor was hij onder andere ‘Junior Minister’ voor Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/schotland-zonder-politieke-leider/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Humza Yousaf wordt premier van Schotland: de jongste ooit en voor het eerst een moslim”

  1. Het enige wat we kunnen hopen is dat hij het land zal leiden als een democraat en als een neutrale politicus. Niet als een religieuze zeloot die zich eerder laat leiden als een oorlogszuchtige adept van de islam of als een zoals hier graaipoliticus.

Plaats een reactie

Delen