Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

Raoul Hedebouw. Photonews

Cultuuroorlog

Keurige opbergkasten in de keuken? “Racistisch en seksistisch”, volgens Amerikaanse professor

Simon Segers

Het idee van een perfect georganiseerde voorraadkast is niet nieuw, maar met de komst van sociale media heeft het fenomeen “pantry porn” een vlucht genomen. Dat schrijft marketingprofessor Jenna Drenten in The Conversation waarin ze spreekt van een elitair, racistisch en seksistisch verschijnsel.

Drenten merkte een nieuwe trend op die zich in sneltempo over platformen als TikTok en Instagram verspreidt. Beelden van prachtig gedresseerde maaltijden in exclusieve restaurants, ook wel ‘food porn’ genoemd, maken volgens de academica plaats voor rondleidingen in keurig georganiseerde voorraadkasten, gevuld met glazen bokalen en witte labels. Zij muntte voor die vorm van infotainment de term ‘pantry porn’ (voorraadkast porno, red.). Volgens haar gaat het om een statussymbool, dat niet per se schadelijk is, maar wel onnodige druk kan zetten op vrouwen om hun huishouden tot in de puntjes te verzorgen.

Aardige buurten

De professor argumenteert verder dat de hele cultuur van netheid verweven is met fenomenen als culturele uitsluiting. Ordentelijkheid wordt namelijk geassocieerd met allerlei vooroordelen betreffende verantwoordelijkheid en fatsoen. “Het is van oudsher gebruikt als een cultureel uitsluitingsmechanisme om statusverschillen te versterken op basis van een vage omschrijving van “aardigheid”: aardige mensen, met aardige tuinen, in aardige huizen, zorgen voor aardige buurten”, aldus Drenten. Zij gelooft echter dat onder de oppervlakte van die ingesteldheid zich “elitaire, racistische en seksistische sociale structuren” schuilhouden. “Uit mijn onderzoek bleek dat ‘pantry porn’ voornamelijk geproduceerd wordt door blanke vrouwen als statussymbool.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Keurige opbergkasten in de keuken? “Racistisch en seksistisch”, volgens Amerikaanse professor”

  1. Goed dat jullie dit aanklagen. Maar vergeet niet om telkens duidelijk te vermelden dat deze vorm van woke cultuur ons bewust (met ondersteuning van Amerikaans belastinggeld) ingelepeld wordt vanuit de VS. De woke zottigheid komt niet uit Hongarije, Rusland of China.

  2. In een dolhuis kan men tegen de gek die zich Napoleon waant ook niet zeggen dat het allemaal niet klopt. Ons pantry porn-profje zou men ook beter in een dwangbuis afvoeren.

  3. Dus bij de Obama’s is de keuken in hun vakantiehuisje van 12,5 miljoen dollar een puinhoop!!?? Hoogste tijd dat deze nutty professor even bij dokter Phil langsgaat!!??

  4. Wim,Dovy zal zijn strategie moeten aanpassen,”wij maken geen woke keukens”Ik ben tevreden dat mijn kinderen geen nieuwe keuken bij een persoon besteld hebben die zijn keukens in “belgië”maakt en niet in Vlaanderen,Vlamingen is toch zijn grootste clienteel .Ik maak mijn keukens in Vlaanderen,zou zijn spot moeten zijn.

Plaats een reactie

Delen