N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Klimaatactivisten met burn-out kunnen in Nederland een cursus volgen

Wannes Neukermans

“Ik huil omdat we waarschijnlijk nooit meer een Elfstedentocht kunnen schaatsen.” Klimaatactivisten vinden dat overheden wereldwijd onvoldoende inspanningen doen, waardoor sommigen ongelukkig, weemoedig of zelfs hopeloos dreigen te worden. Daarom organiseert het Nederlandse Humanistisch Verbond cursussen voor klimaatactivisten met een dreigende burn-out.

Mensen die zich alleen voelen in hun strijd tegen klimaatverandering, zijn welkom om bij het Humanistisch verbond in een reeks bijeenkomsten hun weerbaarheid te trainen. Volgens organisator Robbert Bodegraven van het Humanistisch Verbond, was de eerste cursus zo’n succes dat er een tweede ronde komt.

Energie

“Energiek blijven (…) om die strijd te blijven voeren om de goede dingen te doen.” Dat is volgens Bodegraven het doel van de cursussen. In een video van het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur is te zien hoe cursist-activisten met water spelen terwijl ze vertellen hoe en waarom ze zich inzetten voor de planeet. “Ik huil om een onzekere toekomst voor mijn kinderen”, zegt één van de cursisten.

“Dit zijn mensen die zich vaak al heel lang inzetten en zich al heel lang grote zorgen maken over de klimaatcrisis”, legt de organisator uit. Het feit dat er volgens hem te weinig gebeurt om de klimaatverandering tegen te gaan, “maakt dat mensen somber worden, dat mensen soms depressief worden.”

De organisatoren van de cursus, het Humanistisch Verbond, streeft naar eigen zeggen naar “een samenleving waarin iedereen vrij is om zelf zijn persoonlijke invulling te geven over leven, liefde, denken en dood”. De organisatie neemt deel aan klimaatmarsen, maar organiseert ook mee de ‘Feminist March’ en lanceert petities, bijvoorbeeld voor “geestelijke verzorging voor iedereen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Klimaatactivisten met burn-out kunnen in Nederland een cursus volgen”

  1. Het decor waarin die “tree huggers” hun therapie ondergaan is wel heel toepasselijk: met de geitenwollen trui aan in een soort Bokrijk klagen dat het niet koud genoeg is. Een blik op de toekomst?

  2. Een gehandicaptenclubje op kosten van de overheid. Hebben die gekken nu nog geen thermostaat gevonden om het klimaat van onze planeet te regelen? Blijven zoeken sukkels, maar laat 99.99% van de wereldbevolking met rust.

  3. Het humanistisch initiatief is zijn geld waard (het is vooral om centen en subsidies te doen). Nog een paar rituele danspasjes onder de knie krijgen en ze zijn klaar voor de grootste voodoo-show sinds eeuwen.

Plaats een reactie

Delen