Kristof Calvo wil parlementsleden minder laten verdienen

Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Photonews

Uncategorized

Kristof Calvo wil parlementsleden minder laten verdienen

Wannes Neukermans

Groen-ondervoorzitter van de Kamer Kristof Calvo lanceert 18 maatregelen om te besparen op het politieke systeem. Zo zou hij ervoor willen zorgen dat een parlementslid netto tussen de 1.000 en 1.500 euro minder zal verdienen, de cumulregels aanscherpen en de beruchte uittredingsvergoedingen afschaffen.

Ten eerste zou Calvo de forfaitaire onkostenvergoeding van 2.400 euro per maand, waar elk Kamerlid recht op heeft, willen afschaffen of belasten als loon (tegen meer dan 50 procent). Het maandloon van een federaal parlementslid dat geen extra ‘taken’ opneemt, zou dan dalen van 6.000 euro naar 4.500 à 5.000 euro netto.

Uittreding

Wie vandaag de dag niet meer verkozen raakt of zich niet voor een nieuw mandaat kandidaat stelt, heeft recht op een ‘uittredingsvergoeding’. Calvo wil dat systeem afschaffen en parlementsleden recht geven op een werkloosheidsuitkering. Volgens het Groen-Kamerlid werkt het Nederlandse systeem goed, waar ex-parlementsleden opgeleid worden om snel een volgende job te zoeken.

Momenteel kunnen parlementsleden tot 150 procent van een parlementaire wedde verdienen door publieke mandaten te combineren (bijvoorbeeld een parlementslid dat ook burgemeester is). Calvo zou dat willen verminderen – en dat zou ook voor hem gevolgen hebben. Als ondervoorzitter verdient hij nu 171.944 euro bruto – al stort hij een deel daarvan door naar zijn partijhoofdkwartier.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Kristof Calvo wil parlementsleden minder laten verdienen”

  1. Allee vooruit , we naderen weer stillaan de verkiezingen , en de Traditionele partijen beginnen er reeds aan , om de Sinterklaas stoet op gang te trekken – verkiezing na verkiezing , zullen ze plotseling van alles en nog wat , (om vooral de kiezer in slaap te houden) ieder vivaldi lid zal zijn eigen weer goed bewieroken , van hoe goed ze het wel niet gedaan hebben , aan wat een formidabel bestuur ze wel niet doen .
    Enfin ik ben er bijna zeker van, dat reeds 80% van hun postjes vastligt

  2. Calvo kan misschien al het voorbeeld geven en een groot deel van zijn inkomen terugstorten aan de staat. Maar dat zal hij natuurlijk nooit doen. In zijn geval rekent hij er op dat de tradi’s nooit zullen goedkeuren om minder te verdienen. O zo doorzichtig. Zijn buitensporige wedde is verzekerd.

  3. 1000 tot 1500 euro netto per maand als gekregen salaris klinkt beter. Max. 1500 km per maand met de dienstauto. Geen snoep- en “werk”reizen meer. Dus geen vliegreizen, maar video conferentie via internet. Dus naar gelang ervaring maximaal 1500 euro netto per maand.

Plaats een reactie

Delen