Illustration picture shows Premonstratensian brothers during a royal visit to the the Norbertines abbey in Averbode on Wednesday 17 November 2021, part of a royal visit to the Vlaams-Brabant (Flemish Brabant) province. This year the order is celebrating it's 900th anniversary. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Uncategorized

Nieuw stikstofakkoord brengt abdijboerderij van Averbode nog geen zekerheid

Wannes Neukermans

Abt Marc Fierens van de abdij van Averbode meldt na het stikstofakkoord dat er nog hoop is voor zijn 900 jaar oude boerderij. “Maar we leven nog altijd in onzekerheid”, vertelt hij aan Nieuwsblad. Het is onduidelijk of de abdijboerderij nog steeds op de rode lijst zal staan.

Het melkveebedrijf van de abdij van Averbode werd eerst gecategoriseerd als ‘oranje’, wat betekent dat de abdij de kans zou krijgen om vrijwillig en met compensatie te stoppen tegen 2026. “De keuze was in 2014 sluiten of fors investeren”, vertelde abt Marc Fierens daarover (’t P. 2022-18). “En de beslissing viel op het tweede.”

Rode en oranje bedrijven

Na zonale verschuivingen werd de abdij van Averbode toch ingedeeld als een ‘rood’ landbouwbedrijf, zonder daarvan officieel op de hoogte van gesteld te zijn. Totdat de abdij opeens een brief kreeg: “Gelieve tegen 2025 met alle landbouwactiviteiten te stoppen.” Een donderslag bij heldere hemel voor de Vlaams-Brabantse paters.

Wat het nieuwe stikstofakkoord betekent voor de abdijboerderij, is onduidelijk. Een bedrijf krijgt pas een rode kleur wanneer de impactscore in twee van de laatste drie jaren hoger is dan 50 procent. Voor de abdijboerderij is dat niet zozeer goed nieuws. “Ik kan er niet veel op antwoorden. We leven nog steeds in onzekerheid. Het is afwachten of we opnieuw op de rode lijst komen te staan”, aldus abt Marc Fierens. “Ik heb alleszins nog geen brief gekregen. We wachten tot de Vlaamse Landmaatschappij contact met ons opneemt.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/888ste-verjaardag-in-mineur/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen