Agatha Christie. Foto Twitter

Agatha Christie. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Ook Agatha Christie-boeken krijgen Roald Dahl-behandeling

Simon Segers

Slechts enkele weken na de ophef over de aanpassingen in de boeken van Roald Dahl, blijkt nu dat ook de verhalen over Poirot en Miss Marple van de Britse schrijfster Agatha Christie onder handen werden genomen. Uitgeverij HarperCollins huurde een censuurcommissie in om verschillende passages aan te passen aan moderne gevoeligheden.

De volledige reeks omtrent Miss Marple werd onder de loep genomen, evenals een geselecteerd aantal werken over Hercule Poiroit. Concreet betreft het aanpassingen aan beschrijvingen, beledigingen en verwijzingen naar etniciteit, volgens The Telegraph voornamelijk wanneer over de niet-Britse personages gaat. In ‘Moord op de Nijl’ (1937) klaagt een personage dat ze lastiggevallen wordt door kinderen: “Ze staren en hun ogen zijn gewoonweg walgelijk, en hun neuzen ook, en ik geloof niet dat ik echt van kinderen hou.” De omschrijving van de walgelijke ogen en neuzen is niet langer aanwezig in de herwerkte editie.

In datzelfde werk is verder komaf gemaakt met alle verwijzingen naar Nubiërs (zwarte mensen uit Egypte en Soedan, red.). Uit andere Poirot-verhalen elimineerde de censuurcommissie ook de term “zigeunertype” waarmee Christie een vrouw omschreef en zelfs een volledige passage waar een personage een zwarte vrouw die zich ’s nachts in bosjes verschuilt niet opmerkt.

Het is niet de eerste keer dat het werk van Agatha Christie onder vuur ligt. Haar roman ‘Tien Kleine Negertjes’ uit 1936 kreeg de titel ‘En toen waren er nog maar…’.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/verhalen-van-roald-dahl-zijn-voortaan-politiek-correct-genderneutrale-oempa-loempas-en-geen-dikke-of-lelijke-personages-meer/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Ook Agatha Christie-boeken krijgen Roald Dahl-behandeling”

Plaats een reactie

Delen