Overbelasting van de zorg en uitgestelde behandelingen tijdens coronacrisis zorgden voor stijging aantal TBC-doden in Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (Photonews)

Uncategorized

Overbelasting van de zorg en uitgestelde behandelingen tijdens coronacrisis zorgden voor stijging aantal TBC-doden in Europa

Wannes Neukermans

Tuberculose (TBC) heeft in 2021 voor het eerst in bijna twee decennia weer meer Europese levens geëist in. De verstoring van de behandeling als gevolg van de overbelasting van de zorg en de coronamaatregelen tijdens de pandemie worden door het Europees Centrum voor ziektepreventie en het Europees bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie als oorzaken genoemd.

In de Europese WHO-regio stierven in 2021 27.300 mensen aan tuberculose. In 2020 stierven er driehonderd mensen minder aan de ziekte. Het is de eerste keer na de eeuwwisseling dat het aantal TBC-doden in Europa stijgt. In een nieuw rapport over TBC-bestrijding waarschuwen het ECDC en WHO/Europe dat er nog veel werk aan de winkel is om de ziekte op het continent uit te roeien.

Uitgestelde behandelingen

“In 2021 bleef de woedende COVID-19-pandemie onze lidstaten zwaar beïnvloeden. TBC-behandelingen werden uitgesteld en patiënten ondervonden moeilijkheden bij het verkrijgen van klinische diensten”, klonk het in een verklaring van ECDC-directeur Andrea Ammon. Dat resulteerde mogelijk in vertraagde diagnoses en behandelingen.”

Uit het rapport blijkt dat, hoewel er over het algemeen een neerwaartse trend is in het aantal TBC-gevallen, het trage tempo waarin ze dalen het doel van de VN om tuberculose in 2030 als wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid te beëindigen, zou kunnen ondermijnen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/brussel-dumpt-menselijk-leed-in-de-rand/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Overbelasting van de zorg en uitgestelde behandelingen tijdens coronacrisis zorgden voor stijging aantal TBC-doden in Europa”

Plaats een reactie

Delen