Poolse ambassadeur in Frankrijk: "Als Oekraïne er niet in slaagt om zichzelf te verdedigen, zal Polen zich moeten mengen in oorlog"

MiG-29-gevechtsvliegtuigen. Shutterstock

Uncategorized

Poolse ambassadeur in Frankrijk: “Als Oekraïne er niet in slaagt om zichzelf te verdedigen, zal Polen zich moeten mengen in oorlog”

Anton Schelfaut

Jan Emeryk Rościszewski, de Poolse ambassadeur in Frankrijk, heeft zaterdagavond gewaarschuwd voor een Poolse inmenging in de oorlog in Oekraïne als Kiev er niet in slaagt zijn onafhankelijkheid te verdedigen. “In dat geval hebben we geen andere keuze meer en zullen we gedwongen worden om ons te mengen in het conflict”, zei hij in het Franstalige tv-programma ‘Le 20h de Darius Rochebin’.

Jan Emeryk Rościszewski, de Poolse ambassadeur in Frankrijk, gaf zaterdagavond op de Franstalige tv-zender LCI tekst en uitleg bij de beslissing van Polen om vier MiG-29-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Ook Slovakije kondigde al aan dat het 13 exemplaren zal leveren. Het zijn de eerste NAVO-landen die vliegtuigen naar Oekraïne zullen sturen.

Escalatie

Op de vraag of die levering zal leiden tot een verdere escalatie van het conflict, antwoordde Rościszewski dat het niet de NAVO, Polen, Frankrijk en Slovakije zijn die de druk opvoeren. “Het is Rusland dat Oekraïne aanvalt, mensen vermoordt en Oekraïense kinderen ontvoert”, merkte hij fijntjes op.

Een Poolse inmenging in de oorlog is voor de ambassadeur niet uitgesloten. “Vandaag slaagt Oekraïne erin om zijn onafhankelijkheid te verdedigen. Als dat niet meer het geval is, hebben we geen andere keuze meer en zullen we gedwongen zijn om ons te mengen in het conflict. Anders zullen de kernwaarden van onze samenleving en cultuur in gevaar komen”, waarschuwde Rościszewski.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Poolse ambassadeur in Frankrijk: “Als Oekraïne er niet in slaagt om zichzelf te verdedigen, zal Polen zich moeten mengen in oorlog””

  1. Polen heeft meer dan gelijk; zij die denken dat Poetin zal stoppen bij Oekraïne zijn naïf. Volgende domino stenen zijn de Moldavië,Baltische staten, Polen, Tsjechië, Slovenië enz. kortom tot waar in het verleden het Ijzeren Gordijn kwam.
    Poetin is megalomanisch ziek. Het is tijd dat we dat inzien.

  2. Jan met de pet,Poetin heeft groot gelijk dat hij aan de westerse woke waanzin een einde toeroept op zijn grondgebied,want Oekr behoort nog altijd tot het Russische grondgebied.Polen moet zich niet moeien in het buitenland,binnenkort komen de polen opnieuw naar hier om te kuisen nu ze weg zijn .Ik hoop dat ze ginder blijven anders zullen we ze samen met de oekr.nog moeten onderhouden ook moest het falikant aflopen,hetgene zal gebeuren als ze te hard roepen.

  3. Is echt de uitlegvan een poetin bewonderaar en is een bewijs van totale onweyendheid van het recente verleden en het ontkennen van de 25.000.000 doden die sralin op zojn geweten heeft. Naief tot en met en hopelijk geen schadelijke hrvolgen voor dominique

  4. Die oorlog moet stoppen, ik wil niet dat mijn land in een derde oorlog betrokken geraakt. Wapens sturen betekent dat men oorlog wil. Ook de sancties moeten stoppen, gans de europese economie is aan het verdwijnen en de bevolking armer aan het worden, hebben totaal geen effect op Rusland, integendeel de roebel heeft nog nooit zo hoog gestaan !

  5. Wie heeft de slapende beer wakker gemaakt? Wie profiteert van de oorlog? Wie levert de wapens en wie probeert Europa te domineren? Juist, het land aan de andere kant van de oceaan waarvan de inwoners uit onze contreien komen en de inheemse bevolking hebben uitgemoord of in reservaten gestoken. De actie van de doorgedraaide Putin is volledig af te keuren maar heeft oorzaken die te vergelijken zijn met het begin van de 2e wereldoorlog. Uit de geschiedenis moet men lessen trekken…. niet dus

  6. Die duivelse Polen. Het is bijkbaar niet voldoende dat ze in 1939 WO2 uitlokten ( cf Dantzig en de corridor) nu gaan ze ook nog eens WO3 uitlokken. In opdracht van de CIA neem ik aan of handelen ze uit verveling?

Plaats een reactie

Delen