Rector UGent nuanceert heisa rond Dumolyn: "Iedereen mag vrijuit spreken, binnen marges van wetgeving"

Rik Van de Walle. Photo News

Binnenland politiek

Rector UGent nuanceert heisa rond Dumolyn: “Iedereen mag vrijuit spreken, binnen marges van wetgeving”

Anton Schelfaut

UGent-rector Rik Van de Walle heeft op Twitter gereageerd op de heisa die gisteren is ontstaan rond historicus Jan Dumolyn (UGent). Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zou die laatste hem met de dood hebben bedreigd. “Bij ons mag iedereen vrijuit denken en spreken. Binnen de marges van wat de wetgeving toelaat”, benadrukt Van de Walle.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken overweegt een klacht in te dienen tegen historicus Jan Dumolyn (UGent), nadat die laatste hem dinsdagmiddag met de dood zou hebben bedreigd. Het incident vond plaats op een jobbeurs van studentenvereniging Politeia in Gent, waar ook Vlaams Belang een standje uitbaatte. “Mijn grootouders waren verzetsstrijders en die schoten fascisten gewoon dood”, zou Dumolyn hebben gezegd. In een intussen verwijderd Facebookbericht gaf Dumolyn toe dat hij die woorden wel degelijk in de mond heeft genomen, al leek hij die onmiddellijk te minimaliseren. “Et alors?”, klonk het.

(Lees verder onder de tweet.)

Vrijheid van denken en spreken

Ook Rik Van de Walle, de rector van de UGent, heeft intussen gereageerd op het incident, nadat Van Grieken hem op Twitter had opgeroepen om zijn stilzwijgen te doorbreken. “Aan de UGent werkt het niet zoals u lijkt te denken, mijnheer Van Grieken”, steekt de rector van wal. “Bij ons mag iedereen vrijuit denken en spreken. Binnen de marges van wat de wetgeving toelaat. Maximale vrijheid en respect voor de wetten, en niet de duim van de rector, zijn onze richtsnoeren.”

Volgens Van Grieken zou het de rector “sieren” als hij Dumolyn op het matje zou roepen, maar daar ziet Van de Walle op dit ogenblik geen enkele reden toe. Die oproep illustreert volgens hem ook waarom de autonomie van universiteiten, academische vrijheid en het recht op vrije meningsuiting zo belangrijk zijn. “Te allen tijde moet worden vermeden dat partijvoorzitters of politici tout court het voor het zeggen krijgen aan universiteiten. In het bijzonder zij die professoren op matjes willen roepen wanneer professoren iets zeggen dat hun niet bevalt, hebben aan universiteiten helemaal niets te zoeken”, aldus de rector.

Gerechtelijke instanties

Daarnaast benadrukt Van de Walle dat ook Van Grieken zelf vrijuit mocht en mag spreken aan de UGent, “ofschoon ik het met zeer veel van wat hij zegt grondig oneens ben”. Als de Vlaams Belang-voorzitter meent dat zijn rechten geschonden zijn, moet hij zich volgens de rector tot de gerechtelijke instanties wenden, “zoals iedereen dat kan”.

Tot slot betwist Van de Walle dat het incident negatief afstraalt op de UGent. Een consequente keuze “voor maximale vrijheid van denken en spreken, die alleen kan worden beperkt door democratisch vastgelegde wetgeving”, hoort volgens hem niet negatief, maar net positief af te stralen op de universiteit.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2023/03/prof-ugent-maakt-pistoolgebaar-richting-van-grieken-mijn-grootouders-schoten-fascisten-en-nazis-gewoon-af/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Rector UGent nuanceert heisa rond Dumolyn: “Iedereen mag vrijuit spreken, binnen marges van wetgeving””

  1. Natuurlijk moogt ge daar alles zeggen, zolang het maar in het linkse wokegedachtegoed is want anders owee hoor, dan wordt je een racist en al het slechtste wat er maar kan bestaan, hypocriete debiel.

  2. “Bij ons mag iedereen vrijuit denken en spreken” Tenzij je Dries Van Langenhove heet natuurlijk, dan wordt je zonder boe of ba buitengetrapt en moet je naar de rechtbank stappen puur om de bibliotheek nog binnen te mogen. Zou die hypocriete UGent-rector dezelfde positie ingenomen hebben als een rechtse prof tegen een PVDA-politicus had gezegd dat zijn grootouders communisten doodschoten? Van Grieken, win aub de verkiezingen en hou dan eens grote kuis in onze universiteiten, ze schijnen daar vergeten te zijn dat ze met belastinggeld betaald worden.

  3. De rector heeft het natuurlijk over de door hem vastgestelde grenzen. Misschirn kan hij ook eens spaten met zijn collega in de uni van Antwerpen . Die heeft ook al zijn grenzen vastgelegd.

  4. Het was toch dr. Jan Cools die ooit zei dat wie het communisme niet wil moet maar voelen. Communisten schieten op iedereen die geen communist is. Geweren en tanks tegen ongewapende burgers is geen uitzondering.

  5. wat veegt onze rector daar zijn voeten aan of dat TVG nu klacht indient of niet , als men op voorhand al weet dat de meeste rechters ook woke zijn en zich scharen achter alles wat extreem links is , het proces zou voor het nog begint, al afgerond zijn ;natuurlijk in het voordeel van de Linkse extremistische Rectors- Trouwens alles wat hier Woke is krijgt Carte- blanche

  6. Die man (pseudo intellectueel Van de Walle) is eigenlijk geen reactie waard.
    Alleen jammer dat de UG geleid wordt door deze onbekwame pseudo intellectueel en daardoor grote imagoschade lijdt. De UG moet dringend een meer open, neutraal en objectieve koers varen waar elke Vlaming zich in kan terugvinden. Maar met deze zelfverklaarde intellectueel aan het roer is dat onmogelijk.

  7. Het woord is in het artikel verkeerd gebruikt, want Woke kent geen nuances: er is goed en slecht en dit laatste en alles tussen beide extremen in horen in de beerput.

  8. “Iedereen mag vrijuitspreken aan de RUG” (citaat axtreem-linkse RUG rector Rik Van de Walle). Correctie: Alleen de linkse liturgie is toegelaten aan de sovjet RUG. Vraag het maar na aan Dries Vn Langenhove.

  9. In ieder geval deelt zijn collega Herman Van Goethem deze stelling niet. Iedereen mag binnen de wet zijn mening uiten zolang de rectoren het er mee eens zijn. Dat is althans de indruk, die ik krijg. Als de één alles mag zeggen en de andere geschorst wordt voor wat binnen de wet kan, dan leven we in een apartheidsmaatschappij, in stand gehouden door de mensen die onze toekomst moeten voorbereiden. De apartheidsmaatschappij van het dictatoriale eenheidsdenken van een linkse elite die lak heeft aan de bekommernissen van de mensen die van haar afhankelijk zijn. De elite is niet onze elite, de elite is de elite van zichzelf. Uiteindelijk is dat een feit en eerlijk is eerlijk, wij nederige onderdanen hebben dit mogelijk gemaakt.

  10. De vermeende, zelf-ingebeelde elite waant hun PoCo-ontaarding als nobele ethische “pensée unique” norm te mogen poneren en decreteren ZONDER dat ze ooit enigerlei, door verkiezing democratisch verleend mandaat toegeschoven kregen.

Plaats een reactie

Delen