Juliana Lumumba spreekt de toehoorders toe in de aula Patrice Lumumba. Foto YouTube

Juliana Lumumba spreekt de toehoorders toe in de aula Patrice Lumumba. Foto YouTube

Uncategorized

Universiteit Antwerpen hernoemt aula naar Patrice Lumumba

Simon Segers

In Campus Middelheim aan de Universiteit Antwerpen is een historische houten aula plechtig omgedoopt tot Aula Patrice Lumumba. Het is daarmee de eerste zaal in België die de naam van de in 1961 vermoorde Congolese premier draagt.

Tot in 1961 was in de campus de Koloniale Hogeschool gevestigd, waar toekomstige kolonialen een opleiding genoten voor hun functies in Congo. Na de onafhankelijk werd een nieuwe bestemming toegekend aan het gebouw en tegenwoordig huist daar onder meer het rectoraat. “De manier waarop we met onze geschiedenis omgaan, geeft aan hoe we de wereld van morgen willen”, sprak rector Herman Van Goethem tijdens de plechtigheid. “Net zoals in de brede maatschappij leeft het debat over dekolonisering ook op onze universiteit. De erfenis van het Belgische koloniale verleden is nog altijd voelbaar.”

Weigeren te vergeten

De plechtigheid vond plaats in de aanwezigheid van Juliana Lumumba, dochter van de vermoorde premier. In een toespraak bedankte ze de universiteit voor de beslissing. “U heeft het gedaan, ondanks dat niemand jullie daartoe verplicht had. Ik zeg u dat met respect”, sprak ze. “U weet ook dat het vaak in de geesten van jongeren is dat stereotypen, het vergif van het negationisme en suprematie ontstaan. U heeft gekozen om hen de taak te geven om te blijven herinneren. Om te weigeren te vergeten en hen de verplichting gegeven om door te geven en te herstellen.”

Patrice Lumumba was de eerste democratisch verkozen premier van de DRC. In januari 1961 werd hij in onduidelijke omstandigheden om het leven gebracht door politieke tegenstanders, mogelijk met medeweten van de Belgische regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Universiteit Antwerpen hernoemt aula naar Patrice Lumumba”

  1. Waarmee de Universiteit te kennen geeft extreem links een warm hart toe te dragen. Is dit wel nog een Vlaamse Universiteit? Hebben we nog Vlaamse Universiteiten? Moeten we niet een werkelijk Vlaamse Universiteit opnieuw oprichten?

  2. Lumumba heeft op vrouwen en kinderen laten schieten en bracht de wereld op de rand van WOIII. Dat heeft men in de kolonie nooit gedaan. De fel gecontesteerde speech die hij daarvoor bracht sprak van slachtingen en kerkers. En dat terwijl bij de overname in 1908 de gevangenisstraf werd afgeschaft wegens te zwaar in de tropen.

  3. Patrice Lumumba werd slachtoffer van het Franstalig Belgisch kolonialisme. Uiteindelijke vermoord door Belgische racisten. Zeg maar een remake van de naoorlogse repressie toen het Belgisch regime communistische en socialistische milities carte blanche gaf tijdens de machtswissel in 1944 om Vlaamse politieke tegenstanders gruwelijk te mishandelen, militaire krijgsgerechten ophitste disproportionele vonnissen te vellen tot en met doodstraffen via executies. Repressieslachtoffers te broodroven, persoonlijke eigendommen onder sequester te plaatsen en al dan niet tot de burgerlijke dood te veroordelen. Burgers, politieke dissidenten die uitgeleverd werden aan de willekeur van militaire bloedrechtbanken. Kortom gebruik makend van perverte procedures die totalitaire en onbeschaafde regimes zouden doen blozen. Wanneer gaat de universiteit Antwerpen de Vlaamse patriotten die als martelaars stierven of opgesloten werden in onmensenlijke omstandigheden door het krapuul van de straat- en/of de officiële Belgisch repressie, herdenken? Misdaden blijven misdaden, ongeacht de status van de slachtoffers.

  4. Hoe is het mogelijk dat er in Vlaanderen, nu nog een instelling (de UIA) bestaat die flirt met de naam Lumumba. De UIA is een instelling die met belastinggelden gefinancierd wordt. Niet elke Vlaming vindt Lumumba zo’n lieverd. Toch vinden enkele verlichte geesten binnen de UIA het nodig om uit te pakken met dit anachronisme.
    Zelfs de Russen die in de tijd van de Sovjets een Lumumba-universiteit hadden, hebben de naam geschrapt.

  5. van goethem wil zich afzetten tegen de burgemeester van A’pen die 4 foto’s van negers e.a.heeft laten weghangen uit de Arenberg ,hij moet toch protesteren,hij moet zich toch tonen,.De dag dat de Unief kosten verhogen en de subsidies aan negers e.a. geschrapt hebben zal van goethem alleen staan in zijn aula,.Hopelijk gebeurt het snel.

Plaats een reactie

Delen