Vaste benoeming wordt veel moeilijker bij Vlaamse overheid

Vlaams minister Bart Somers. Photonews

Uncategorized

Vaste benoeming wordt veel moeilijker bij Vlaamse overheid

Wannes Neukermans

De Vlaamse overheid zal personeelsleden vanaf 2024 veel moeilijker vast kunnen benoemen. De hervorming geldt niet voor mensen in een gezagsfunctie en in het onderwijs. Minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open Vld) bereikte hier vorige week een akkoord over.

Een zeventigtal procent van de Vlaamse ambtenaren is vandaag vastbenoemd. De andere dertig procent heeft een contract van bepaalde of onbepaalde duur. Zij zien hun loon minder snel stijgen, kunnen makkelijker ontslagen worden, hun pensioen ligt lager en als ze ziek zijn, krijgen ze na één maand zestig procent van hun loon. Bij vastbenoemden is dat nooit het geval.

Voor het huidige personeel verandert er weinig. De hervorming is van toepassing op toekomstige ambtenaren. Zij die nu de kans op een vaste benoeming zien verdwijnen, zullen wel gecompenseerd worden met een beter salarispakket.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/eva-de-bleeker-open-vld-opnieuw-aan-de-slag-bij-europese-commissie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Vaste benoeming wordt veel moeilijker bij Vlaamse overheid”

  1. Akkoord dat er bij heel veel ambtenaren eens benoemd, een mentaliteit gaat heersen van “ze kunnen me toch niets doen”, maar hier weer is het de Vlaming die geraakt wordt. In Wallonië en Brussel worden volop totaal onbekwamen benoemd, hier in Vlaanderen soms hard werkende ambtenaren niet. Bovendien houdt SSomers een stok achter de deur om zijn A niveaus en politieke vrienden toch te blijven benoemen. Als de vakbonden zo’n spel maken van Delhaize waar de werkomstandigheden en loon hetzelfde blijven bij overname door een zelfstandige, waar zijn ze in deze? Misschien is het geregeld dat vakbondsmensen toch d’office zullen blijven benoemd worden?

  2. Weer een mooi voorbeeld van: “Alles waar politici zich mee bemoeien, gaat naar de kloten”. In dit specifiek geval: de door politici, bewust gecreëerde, politiek gepoepte ambtenarij (politici moeten, immers, een vinger in de pap hebben hé !?). Ferm probleem toch ?! Vaste benoemingen schrappen wil zeggen dat ambtenaren, zonder meer, kunnen ontslagen worden, bij verandering van politieke kleur van het departement. Zo kennen we het politiek crapuul, nietwaar !? Mijnheer de ambtenaar zou wel eens competent kunnen zijn maar, niet politiek correct, dus: weg ermee ! Vaste benoemingen (iedereen weet dat dat politieke benoemingen zijn) betekenen: politiek gepoepte, incompetente slippendragers van politici, die alleen bekommerd zijn met hun eigen politieke carrière, laten rotzooien tot aan hun mooi pensioen. Iemand een oplossing ?

  3. Een oplossing is: op de politieke partijen die dit mogelijk maken niet meer stemmen in casu deze van de Vlaamse regering: NVA-OVld en Cd&V en ervoor te zorgen dat ze nooit meer samen kunnen klitten om een coalition of losers te vormen om toch maar aan 50% te geraken in de hoop dat ze tenminste deze basisregel van 50% in een democratie gaan volgen.

Plaats een reactie

Delen