Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). Photo News

Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). Photo News

Binnenland politiek

Vlaams Belang kritisch voor Vlaamse regering na mislukte stikstofonderhandelingen: “Onvermogen heeft toppunt bereikt”

Anton Schelfaut

Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, is kritisch voor de Vlaamse regering, nadat ze er ook afgelopen weekend niet in is geslaagd om tot een stikstofakkoord te komen. Een “ultiem voorstel” van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) werd goedgekeurd door Open Vld, maar cd&v bleef dwarsliggen.

De Vlaamse regering heeft haar deadline om een stikstofakkoord te sluiten gemist. Ook een “ultiem voorstel” van minister-president Jan Jambon (N-VA) met bijkomende toegevingen volstond niet voor cd&v. Volgens viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) biedt het te weinig garanties voor jonge boeren. Open Vld kon zich wel vinden in het voorstel. 

“Het onvermogen van deze Vlaamse regering heeft een toppunt bereikt”, reageert Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij verwijt de minister-president een gebrek aan daadkracht, omdat hij steeds zijn zelfopgelegde deadlines mist.

Toekomstperspectief

De Vlaamse regering keurde een jaar geleden al een stikstofakkoord goed, maar cd&v kwam gaandeweg op haar stappen terug. De christendemocraten werden daarin gesterkt door de 20.000 bezwaarschriften die tegen het akkoord werden ingediend. “Voor ons wat het een jaar geleden al duidelijk dat dit akkoord onaanvaardbaar is”, zegt Janssens. “Dit gaat immers over het voortbestaan van de landbouw in Vlaanderen als een volwaardige sector. Het stikstofakkoord creëert een compleet gebrek aan rechtszekerheid en toekomstperspectief voor onze landbouwers.”

Na een topoverleg bij cd&v was gisteravond te horen dat de christendemocraten noch van plan zijn om zelf uit de regering te stappen, noch om de conceptnota goed te keuren. Daardoor is het onduidelijk hoe het nu verder moet met de Vlaamse regering. Omdat het Vlaams Parlement een legislatuurparlement is, kunnen er geen vervroegde verkiezingen worden gehouden en kan de regering de facto niet vallen. “Dit wordt waarschijnlijk geen regering van lopende zaken, maar helaas wel één van doodlopende zaken”, aldus Janssens.

De Vlaams Belang-fractieleider vreest dat een akkoord dat de toekomst van de landbouw veiligstelt nu verder weg is dan ooit. “De echte slachtoffers zijn onze boeren. Deze regering is op. Het is dringend tijd dat we de kaarten in de Vlaamse politiek opnieuw schudden”, besluit Janssens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Vlaams Belang kritisch voor Vlaamse regering na mislukte stikstofonderhandelingen: “Onvermogen heeft toppunt bereikt””

  1. weeral een reden om met de cvp geen akkoorden meer te sluiten,zie de Zweedse en peeters,nu is het sabotage samy,9% in de peilingen en Vlaanderen naar de ondergang duwen.Voor enkele honderden boeren die beter zouden stoppen moet een volledige industrie plooien,.Geen enkele vergunning geven aan een boer,boeren kosten meer dan ze opbrengen,schaf de subsides af en de helft verdwijnt.

  2. Tekenend, De sossen en Groen zijn er als de kippen bij om mee een hele sector in de verdoemenis te duwen. Zij redeneren, eens dit probleempje voorbij kan men zich volop richten om voor OCMW te spelen voor heel de wereld en volop mee te gaan in een waanzinnige oorlog. Allemaal ten voordele van de ‘kleine man’.
    We leven in krankzinnige doorgeslagen tijden.

  3. Bart de Wever heeft het over “staatsmanschap” van de CDenV als de Christendemocraten overstag gaan en het akkoord goedkeuren. Moest CDenV het akkoord goedkeuren, gaat CDenV afgestraft worden bij de verkiezingen.
    NVA staat voor de stadsbevolking , is een vertegenwoordiger van het Groene gedachtengoed. Traditioneel krijgt NVA geen stemmen van agrarisch Vlaanderen. NVA heeft er alle belang bij de het voorstel Demir het haalt.

  4. CD&V wil de boter en het geld van de boter en N-VA speelt een morbide spelletje door CD&V te pushen met hara kiri te plegen via de genocide van de boerenstiel. Kortom: een walgelijke Vlaamse regering.

Plaats een reactie

Delen