Franstaligen hebben in 2008 kans laten liggen: “Goede momentum voor staatshervorming lag in het verleden“

Elio Di Rupo en Yves Leterme. Photonews

Cultuuroorlog

Auteur Paul Boonefaes: “Intersectionaliteit kunt u zien als de Olympische Spelen van het slachtofferschap’”

Stijn Derudder

Woke is een fenomeen dat zowat elke dag de gemoederen doet beroeren. De term ‘woke’ is ondertussen al behoorlijk goed ingeburgerd. Maar kende u de term ‘intersectionaliteit’ al? We vroegen aan auteur Paul Boonefaes wat voor iets dat is en wat het te maken heeft met woke.

Boonefaes definieert ‘woke’ als volgt: “Een beweging die intersectionaliteit combineert met de neomarxistische identiteitspolitiek.” “De combinatie van de twee noemen we ‘woke’. Daarmee duiden we al die fenomenen aan in onze cultuur die we dagelijks zien in onze kranten en weekbladen, zo van die onbegrijpelijke fenomenen.”

“Al die vreemde verschijnselen die we plots zien opduiken en die heel veel mensen irriteren of tegen de borst stoten, kan je vatten met die definitie. En dat kan je niet vatten met de standaarddefinitie waar woke zelf mee afkomt, namelijk ‘een bewustzijn is voor onderdrukking die eigenlijk altijd verborgen is’. Dus het wakker zijn voor verborgen vormen van onderdrukking.”

“Zwarte gehandicapte lesbische vrouw”

Boonefaes legt uit wat de term ‘intersectionaliteit’ betekent: “U kan dat het best onthouden als de ‘Olympische Spelen van het slachtofferschap’. Bijvoorbeeld: u bent een blanke heteroseksuele man, dus bent u de onderdrukker. Per definitie de onderdrukker, want woke is een racistische ideologie. De blanke heteroseksuele, normale man staat daarin aan de onderkant van de piramide. Naast die onderdrukker staat er een heel arsenaal aan steeds bijkomende onderdrukte minderheden. Daar gaat men dus de gradatie van onderdrukking optellen.”

“Wat bedoel ik daarmee? Als u bijvoorbeeld een vrouw bent, dan bent u iets meer onderdrukt dan een man. Maar als u een lesbische vrouw bent, dan telt men die twee categorieën op. U bent lesbisch en u bent vrouw, dus u bent dubbel onderdrukt. En stel dat u een lesbische, gehandicapte vrouw bent en ook nog eens zwart, dan behoort u tot vier categorieën van onderdrukking. Dan nadert u in feite de olympische top van onderdrukking.”

Lees hieronder het interview uit ’t Pallieterke met Paul Boonefaes:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

3 gedachten over “Auteur Paul Boonefaes: “Intersectionaliteit kunt u zien als de Olympische Spelen van het slachtofferschap’””

  1. Ik ben blank en hetero en ik ben daar fier op. Ik laat me daarbij niet intimideren door woke pipo’s & pipa’s of door één of andere Lobby die ijvert voor één of andere vermeend “gediscrimineerde”(sic) minderheid.
    De Meerderheid aan Belastingbetalende Burgers laat zich niet commanderen door om het even welke volkomen overbeschermde , militerende minderheid.

Plaats een reactie

Delen