Ook niet-Belgische kinderen krijgen voortaan elektronische identiteitskaart: “Identiteitsfraude tegengaan”

Kids-ID. Belga

Uncategorized

Duitse deelstaat Beieren wil eigen kerncentrales openhouden

Wannes Neukermans

Nadat Duitsland zaterdag haar laatste drie kernreactoren sloot, diende de Vrijstaat Beieren een aanvraag in om de nucleaire reactoren in hun gebied onder eigen beheer verder open te houden. De Duitse federale regering schoot het voorstel vrijwel onmiddellijk af. Nochtans oordeelde de deelstaat dat ze er wel degelijk de juiste bevoegdheden voor hadden.

Zaterdag trok Duitsland de stekker uit de laatste drie kernreactoren. De huidige ‘Verkeerslichtcoalitie’ met liberalen, groenen en socialisten oordeelde dat de kosten van nucleaire energie investeringen in hernieuwbare energie tegenhouden. Tegen 2035 willen de Duitsers volledig op hernieuwbare energie werken, maar momenteel wordt slechts zes procent van de nucleaire elektriciteit vervangen door groene energie. De rest komt uit gas, of uit de recent heropende bruinkoolmijnen.

Wet op de kernuitstap

De Beierse deelstaatregering, onder leiding van christendemocraat Markus Söder, is het niet eens met het besluit van de Duitse regering om volledig van nucleaire energie af te stappen. Söder wilde de federale regering vragen om de Duitse versie van de ‘wet op de kernuitstap’ aan te passen, om op die manier Beieren toe te laten om onder eigen beheer de kerncentrales open te houden.

De federale minister bevoegd voor Nucleaire Veiligheid, Steffi Lemke (Die Grünen), besloot niet in te gaan op de vraag. “Het is belangrijk om (…) de beslissing van de Duitse Bondsdag te respecteren”, klonk het in een reactie aan Reuters.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/03/klimatoloog-andre-berger-kernenergie-is-noodzakelijk-voor-klimaat-en-onze-energiefactuur/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Duitse deelstaat Beieren wil eigen kerncentrales openhouden”

  1. De coalitie zei dat kosten van nucleaire energie de investeringen in hernieuwbare energie tegen houden. Met andere woorden: “We gaan met planeconomie de vrije markt proberen te regelen terwijl de afgelopen 500 jaar er niemand in is geslaagd om met planeconomie financiële vooruitgang te boeken”. Socialisme en linkse politiek was trouwens de oorzaak dat de Duitsers in wereldoorlog 2 op paarden moesten overschakelen omdat hunne naft op was.

  2. Liever vervuiling door bruinkool en gas dan het behouden van nog redelijk recente kerncentrales, waar hebben we dat nog gehoord ? Gelukkig hebben we hier enkele partijen die de dogmatische Groenen min of meer de mond hebben gesnoerd.
    En nu maar hopen dat Frankrijk de nodige nucleaire capaciteit heeft om de tekorten op te vangen van de landen die zo dom waren hun nucleaire energie geheel of gedeeltelijk op te doeken.

  3. De Vlaamse regering is een leeuw zonder tanden. De Vlaamse regering kan dat beleefd vragen (net zoals Markus Söder in Beieren) maar uiteindelijk beslist de federale regering.

  4. De Vlaamse regering heeft identiek dezelfde rechten als de federale regering. Ze maken er alleen geen gebruik van en de meesten hier weten wel aan welk drie-letterwoord dat te wijten is.

Plaats een reactie

Delen