Brusselse MR lokt parlementsleden van DéFI en Les Engagés

Sophie Wilmès. Photonews

Uncategorized

Handgeschreven document bewijst dat De Croo en Bracke op de hoogte waren van extra pensioen

Wannes Neukermans

Een handgeschreven document bewijst dat zowel Herman De Croo (Open Vld) als Siegfried Bracke (N-VA) zélf mee beslist hebben over de twintig procent pensioenextra’s die ze ontvangen hebben. Van álle politieke partijen die momenteel in het parlement zetelen, behalve DéFI, PVDA/PTB en Les Engagés was er minstens één mandataris aanwezig, die dus op de hoogte was van het extra pensioen.

Op donderdag 4 juli 2013 werd in de vzw Pensioenkas een grote pensioenhervorming voor alle Kamerleden beslist. Daar werden de voorwaarden voor de federale en regionale parlementsleden geharmoniseerd. Voortaan zou er pas na een loopbaan van 36 in plaats van 20 jaar een volledig parlementair pensioen getrokken kunnen worden. Daarnaast werd de pensioenleeftijd voor parlementsleden opgetrokken van 55 naar 65 jaar.

Bracke, Dewael, De Croo, Valkeniers…

Al sinds 1983 hebben Kamerleden recht op een bijkomend pensioenvoordeel van 20 procent bovenop het wettelijk maximumpensioen – iets dat ze zelf beslisten. Nu blijkt dat die regeling op 4 juli 2013 werd herbevestigd door 15 onderstaande aanwezigen:

  • Sarah Smeyers (N-VA, nu Vlaams Parlementslid)
  • Siegfried Bracke (N-VA, voormalig Kamervoorzitter)
  • Patrick Dewael (Open Vld)
  • Herman De Croo (Open Vld)
  • Gerald Kindermans (cd&v, toenmalig Quaestor van de Kamer)
  • Raf Terwingen (cd&v, toenmalig fractieleider)
  • Karin Temmerman (Vooruit)
  • Ivan Mayeur (PS)
  • André Flahaut (PS, voormalig minister)
  • Colette Burgeon (PS)
  • Bruno Valkeniers (Vlaams Belang, voormalig partijvoorzitter)
  • Daniel Bacquelaine (MR)
  • Jacqueline Galant (MR)
  • Georges Gilkinet (Ecolo, huidig minister)
  • Muriel Gerkens (Ecolo)

Normaal gezien hadden huidig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) ook aanwezig geweest op de vergadering. Jambon liet zich echter vervangen door ‘pensioenexpert’ Siegfried Bracke, terwijl Pas in haar plaats Valkeniers liet gaan. Catherine Fonck, de kopvrouw van CdH (nu Les Engagés), was afwezig.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Handgeschreven document bewijst dat De Croo en Bracke op de hoogte waren van extra pensioen”

  1. De Croo liegt er zich uit, Bracke had nog het fatsoen om niet te liegen. Maar beiden zijn levend bewijs dat politiekers denken aan eigen zak eerst! En PVDA die dit allemaal bovenspit, zal er dan nog eens een massa overlopers vanop links aan overhouden. Wat goed is, zwak SPA, GROEN, Open Bld vergroot kans op VB/NVA des te meer!

  2. Het feit dat politici alleen bekommerd zijn om hun eigen postje en om hun eigen zakken te vullen, is zo oud als de straat. Ik had een héél klein beetje hoop gekregen met VB. Nu ga ik nooit meer stemmen.

  3. Het systeem maakt hoe dan ook de misbruiken mogelijk. Het is wel van de tijd voor Tom Van Grieken orde op zaken kon stellen. Op zich mag dit geen excuus zijn maar niet gaan stemmen is defaitisme, geen oplossing. Wij gaan dit de PVDA toch niet gunnen?

  4. Lijkt me nogal kort door de bocht om een hele partij af te schrijven voor een inschattingsfout van één persoon, en dan nog een relatief onbekend iemand. Dit accident de parcours neemt niet weg dat VB bij uitstek het beste antwoord blijft op de Belgische impasse.

  5. Wanneer politiek witte boordcriminelen samen de schatkist beroven voor eigen profijt kraait geen haan over het cordon sanitaire. Probeer maar eens 13 rechtvaardigen te vinden in de Wetstraat en haar filialen. De Wetstraat stinkt.

  6. Ik geef niemand een blanco cheque. Tijdens de legislatuur 2014/19 heeft N-VA, in de Wetstraat, alleszins haar onvermogen voor goed bestuur op een eclatante wijze bewezen. Ik zou en zal nooit met Bart De Wever een contract tekenen. Indien N-VA enige geloofwaardigheid wenst te claimen dan is het aangewezen dat Bart ontslag neemt als voorzitter.

Plaats een reactie

Delen