De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Houthi-rebellen in Jemen suggereren beëindiging burgeroorlog

Wannes Neukermans

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van Oman en Saoedi-Arabië aangegeven dat ze open staan voor het beëindigen van de burgeroorlog. Mahdi al-Mashat, het hoofd van de hoge politieke raad van de Houthi’s, sprak zich uit over een “rechtvaardige en eervolle vrede”. Dat meldt het – door de rebellen gecontroleerde – persagentschap Saba.

De Saoedische en Omaanse delegaties zijn sinds zaterdag in Jemen om een door de Verenigde Naties onderhandelde wapenstilstand te hernieuwen. Het fragiele staakt-het-vuren werd vorig jaar in april goedgekeurd door de Jemenitische regering, Saudi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Nadat de wapenstilstand in oktober afliep, braken er opnieuw gevechten uit.

Gevangenendeal

Riyad vormde in 2015 een militaire coalitie ter ondersteuning van de Jemenitische regering tegen de Houthi’s, die enkele maanden eerder de hoofdstad Sanaa en andere regio’s in het land hadden ingenomen. Het conflict wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een humanitaire crisis die het land op de rand van een hongersnood heeft gebracht.

Eerder deze maand hebben Iran en Saoedi-Arabië besloten om opnieuw betrekkingen aan te knopen nadat ze die in 2016 hadden verbroken. Eind maart bereikten de rebellen en de regering al een akkoord over de uitwisseling van 900 gevangenen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/04/milieuramp-op-komst-in-jemen-200-miljoen-liter-olie-kan-rode-zee-in-stromen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Houthi-rebellen in Jemen suggereren beëindiging burgeroorlog”

Plaats een reactie

Delen