Jan Jambon. Photo News

Binnenland politiek

Jambon (N-VA) waarschuwt voor zelfcensuur door ramadanvriendelijk label Brusselse cultuurhuizen

Anton Schelfaut

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt zich vragen bij het ramadanvriendelijk label dat een 20-tal Brusselse cultuurhuizen hebben geïntroduceerd. De inhoudelijke waarschuwingen voor geweld, naakt of muziek in een voorstelling kunnen volgens hem leiden tot zelfcensuur bij cultuurmakers.

Tijdens de ramadanmaand wil een 20-tal Brusselse cultuurhuizen zijn voorstellingen toegankelijker maken met een ramadanvriendelijk label. Zo zal er onder meer gratis water worden aangeboden, mag het publiek de zaal verlaten tijdens de voorstelling om te eten en kan wie deelneemt aan de ramadan voor aanvang van de voorstelling in een aparte ruimte in alle rust het vasten verbreken.

Zelfcensuur

Eén onderdeel van het label – de inhoudelijke waarschuwingen voor naaktheid, geweld of muziek in een voorstelling – is een doorn in het oog van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). “Een dergelijke religieuze inmenging in de cultureel-artistieke praktijk lijkt me zeer problematisch”, schreef hij begin deze week in een brief aan de cultuurhuizen.

Dergelijke waarschuwingen kunnen volgens Jambon een vorm van zelfcensuur bij cultuurmakers in de hand werken, “terwijl cultuur net zou moeten prikkelen, uitdagen en verrassen”. “Het getuigt mijns inziens ook van een eerder paternalistische visie op de cultuurparticipant”, besluit hij.

Het Kaaitheather wil met het label “voorkomen dat mensen een onaangename ervaring hebben”. Dat zegt de initiatiefnemer in Het Laatste Nieuws.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2023/03/interview-jan-jambon-vlaams-minister-president-n-va-vlaanderen-en-nederland-zouden-samen-een-ongelofelijke-economische-macht-kunnen-vormen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Jambon (N-VA) waarschuwt voor zelfcensuur door ramadanvriendelijk label Brusselse cultuurhuizen”

  1. Jambon bedoelt met “prikkelen”, waarschijnlijk dat postmodernistische pulp-theaterstuk waar een koppel blote volwassenen vrijen met daar rond een cirkel kinderen(!) als figuranten die naar de volwassenen kijken. Tzxq

  2. Als Vb spreekt over omvolking , dan zijn het racisten !!
    Als Jambon spreekt over Censuur bij andere Partijen , wordt dit aanvaard
    Zijn uitleg loopt bij deze volledig parallel , met die van VB . Erg he!!

  3. Graag zo snel mogelijk het logo … dat zijn voorstellingen waar ik mijn geld niet aan wil spenderen wegens een chaos van heen en weer geloop. Als er voldoende zo reageren komen we er wel … dan staan die ‘cultuurhuizen’ droog.

Plaats een reactie

Delen