Janssens (VB) dringt aan op neutraliteitsplicht bij Vlaamse overheid: "Burger moet kunnen rekenen op neutrale dienstverlening"

Chris Janssens. Photo News en Belga

Uncategorized

Janssens (VB) dringt aan op neutraliteitsplicht bij Vlaamse overheid: “Burger moet kunnen rekenen op neutrale dienstverlening”

Anton Schelfaut

Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, vreest dat de Vlaamse regering de neutraliteitsplicht voor Vlaams overheidspersoneel deze legislatuur niet meer zal invoeren. Nochtans staat die ambitie in het regeerakkoord ingeschreven. De neutraliteitsplicht bepaalt dat bijvoorbeeld personeelsleden met een hoofddoek geen loketfunctie kunnen uitoefenen bij de Vlaamse overheid.

Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is bevoegd minister Bart Somers (Open Vld) niet van plan om de neutraliteitsplicht nog deze legislatuur in te voeren en verschuilt hij zich “ten onrechte” achter mogelijke belemmeringen. Dat leidt Janssens af uit het antwoord van de minister op een parlementaire vraag die hij daarover stelde.

In zijn antwoord stelt Somers dat de implementatie van de neutraliteitsplicht “zowel administratief als juridisch een complexe zaak is” en moet worden onderzocht. Maar daarvoor heeft de regering de voorbije 3 jaar genoeg tijd gehad, oordeelt Janssens.

De Vlaams Belang-fractieleider wijst ook met een beschuldigende vinger naar de N-VA. Hij verwijt die partij dat ze geen punt maakt van de uitvoering van het regeerakkoord, waarin de neutraliteitsplicht staat ingeschreven. “De N-VA beweerde destijds dat de neutraliteitsplicht haar stempel op het regeerakkoord was. Die stempel was dan duidelijk toch met uitwisbare inkt gezet”, sneert Janssens.

Voorstel van decreet

Janssens kondigt aan dat hij de regering over de kwestie zal interpelleren. Als hij geen harde garanties krijgt over de invoering van de neutraliteitsplicht, zal hij zelf een voorstel van decreet indienen. “De burger moet kunnen rekenen op een neutrale dienstverlening van de Vlaamse overheid. Het kan niet dat dat basisprincipe van een goed functionerende overheid moet wijken voor religieuze kledijvoorschriften als de islamitische hoofddoek”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Janssens (VB) dringt aan op neutraliteitsplicht bij Vlaamse overheid: “Burger moet kunnen rekenen op neutrale dienstverlening””

  1. Wat hebben de moslim wat wij, westerlingen, niet hebben? Juist, oliebronnen. En het is voor oliedollars/euros en niet voor de couscous dat de liberalen een oogje dichknijpen.

  2. Juist, in mijn hoedanigheid van conservatief-katholiek kom ik toch ook niet solliciteren met een OLV-beeldje in een glazen stolp ter hand met een flesje Lourdes wijwater.

  3. Ik hoor Somers graag bezig over inclusiviteit. Hij doet dat vooral op het spreekgestoelte van het Vlaams Parlement. De heer Somers zou ook eens dat verhaal moeten gaan vertellen in moskeeën. Want het is gemakkelijk de eigen bevolking een bolwassing te geven, maar nieuwkomers en moslims overtuigen dat inclusiviteit ook een werkwoord is voor hen, dat is er voor de heer Somers niet bij. Integendeel, door het aanvaarden van een hoofddoek geeft hij de fundamentalistische visie op de Islam de wind in de zeilen. De heer Somers, die de mond vol heeft van onze westerse normen en waarden, is eigenlijk de promotor van een religie, die mensen terroriseert tot na hun dood, met de dreiging van hel en verdoemenis, als ze zich niet gedragen naar het woord van God. Met andere woorden, de heer Somers is een hypocriet.

Plaats een reactie

Delen