Uncategorized

Jurist Roan Asselman: “In de abortuskwestie is cd&v concessief, dadeloos en vernederd”

Stijn Derudder

Cd&v lanceerde na het advies van het expertencomité over abortus een voorstel om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 14 weken, mét behoud van een verplichte bedenktijd die zou worden teruggeschroefd naar 48 uur. Daarover interviewden wij Roan Asselman, initiatiefnemer van een open brief waarin hij en onder andere Mark Elchardus en Rik Torfs niet akkoord gaan met de experten. Hier kan u alvast een voorproefje lezen van ons interview met de zakenadvocaat, dat zondag in de vorm van een podcast gepubliceerd wordt.

Asselman is niet mals voor Sammy Mahdi en zijn partij cd&v. De ‘c’ staat niet voor ‘christelijk’ of ‘conservatief’, maar wel voor “concessief, toegevend”, zegt hij. “Nu, als we iets sympathieker zijn staat de ‘c’ vooral voor ‘centrum’. Dat debat woedt al lang binnen cd&v, denk ik. Het is niet toevallig dat bij de lokale verkiezingen bijna niemand meer opkomt als ‘cd&v’, maar als burgermeesterslijsten.”

Onchristelijk

Het abortusdebat maakt volgens Asselman duidelijk dat de ‘c’ niet meer staat voor ‘christen’: “Wat mij betreft kan je geen christendemocratische partij zijn als je je zo eenvoudig neerlegt bij een vereenvoudiging van de doding van het ongeboren leven. Ik zeg niet dat er geen christendemocraten zijn in de cd&v, maar cd&v is geen christendemocratische partij.”

“Er zijn een aantal mensen die mijn open brief ondertekend hebben, vooral jongeren, en ook lokaal. Daar heb ik heel veel respect voor”, vertelt Asselman. “Ik denk dat zij christendemocraten zijn, maar niet langer deel uitmaken van een christendemocratische partij. De zakenadvocaat geeft wat vrijblijvend advies aan die jonge mensen: “Ze denken best eens goed na of cd&v geen verloren zaak is, want cd&v is geen christendemocratische en Vlaamse partij.” “In de abortuskwestie is cd&v immers concessief, dadeloos en vernederd”, stelt Asselman heel duidelijk.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

1 gedachte over “Jurist Roan Asselman: “In de abortuskwestie is cd&v concessief, dadeloos en vernederd””

  1. De Cd&v zal langzaam doodbloeden , en wat hun standpunten betreft ivm de abortuswet , plooien zullen ze , want niemand durft deze regering laten vallen , daar ze allemaal weten welke KO slag iedereen zal krijgen met de verkiezingen

Plaats een reactie

Delen