Veiligheid en migratie worden opnieuw belangrijke verkiezingsthema’s

Paul Van Tigchelt heeft de eed afgelegd als nieuwe minister. Photonews

Cultuuroorlog

Republikeinen censureren transgender parlementslid na uitspraken over geslachtsbehandelingen minderjarigen

Simon Segers

Zooey Zephyr (34), een transgender vrouw en parlementslid voor de Democraten in de Amerikaanse staat Montana, krijgt voorlopig niet langer het woord in de kamer. Ze zei dat “het parlement zich zou moeten schamen” over wetgeving die transgenderbehandelingen voor minderjarigen verbiedt.

Het incident begon toen Zephyr zich uitsprak tegen een wetsvoorstel dat geslachtbehandelingen, zoals bijvoorbeeld puberteitsblokkers, verbiedt voor minderjarigen. Montana is een overwegend conservatieve staat en het voorstel werd ondertussen ook aangenomen. Republikeins gouverneur Greg Gianforte bevestigde eveneens dat hij de tekst zal goedkeuren.

“Bloed aan de handen”

Zephyr is niet akkoord dat “ingrijpende medische behandelingen moeten wachten tot de patiënten volwassen zijn”, zoals in het voorstel geschreven stond. “Een transgender kind forceren om zijn of haar puberteit door te maken, dat is gelijkaardig aan foltering. Dit parlement zou zich moeten schamen.” (…) “Als u vóór dit wetsvoorstel en vóór deze amendementen stemt, hoop ik dat u bij de volgende zitting, wanneer u uw hoofd buigt in gebed, het bloed aan uw handen ziet”, besloot de Democrate.

Eerst excuses

Als reactie op de uitspraken vroeg de Montana Freedom Caucus, een groep conservatieve politici uit de staat, om Zephyr te censureren in het parlement wegens “het pogen om het wetgevend orgaan te beschamen”. Zij argumenteren dat dergelijke “haatdragende uitspraken” bijdragen aan gebeurtenissen zoals de schietpartij in de Covenant School in Nashville eind maart. De ondertekenaars verwezen in een tweet ook met mannelijke voornaamwoorden naar het parlementslid. Tijdens de zittingen op donderdag en vrijdag kende de parlementsvoorzitter dan ook niet het woord toe aan Zephyr, zolang ze zich niet excuseert voor haar uitlatingen. De Democrate weigert voorlopig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Republikeinen censureren transgender parlementslid na uitspraken over geslachtsbehandelingen minderjarigen”

  1. Gelukkig bestaat de bevolking uit amper een paar procenten gehandicapten. Het vervelende is dat ze denken een meerderheid te vertegenwoordigen. Deze malloten gewoon negeren 🙂

  2. Welvoeglijkheidshalve lijkt dit ethisch wel verdedigbaar omdat in de USA toch “Free Speech” primeert in tegenstelling tot wat in onze gedegeneerde woke-dictatuur als PoCo-gecastreerde , vermeende “Vrijheid van Meningsuiting geldt.

Plaats een reactie

Delen