Eerste F-35 voor België van de band gerold | PAL X

F-35 bij de voorstelling in Texas. Belga

Binnenland politiek

Vlaamse Beweger en ereburgemeester Willy De Waele (85) overleden: “Hij bleef ijveren voor een vrij en onafhankelijk Vlaanderen”

Wannes Neukermans

De ereburgemeester van Lennik, Willy De Waele (Open Vld), is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was een grote voorstander van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en was een uitgesproken Vlaams-nationalist. Hij was ook jarenlang actief in de Vlaamse Volksbeweging.

De Waele was actief in de Lennikse gemeenteraad sinds 1970. Na een hele reeks mandaten als schepen voor Financiën werd hij in 2001 burgemeester. Hij bleef dat tot eind 2010. Hij bleef tot 81-jarige leeftijd actief in de Lennikse gemeenteraad. Na zijn afscheid werd zijn dochter Karen verkozen. Momenteel zetelt zij als voorzitter van de gemeenteraad.

Brussel-Halle-Vilvoorde

Hij drukte zijn stempel ook op de nationale politiek door als felle voorstander van de splitsing van BHV geregeld het nieuws te halen. Hij was een van de voortrekkers van de Conferentie van burgemeesters in Halle-Vilvoorde. “Eén van de weinige burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die duidelijke standpunten innam en bleef ijveren voor een vrij en onafhankelijk Vlaanderen”, reageert voormalig VVB-voorzitter Bart De Valck.

In 2009 weigerde De Waele in zijn gemeente de Europese verkiezingen te organiseren. Volgens hem kon dat niet zonder de Grondwet te overtreden. “De discriminatie die door het Grondwettelijk Hof vastgesteld is, is niet opgeheven”, vertelt hij in onderstaande video. “Omdat kandidaten uit gans Wallonië in 35 Vlaamse gemeenten kandidaat kunnen zijn, terwijl dat omgekeerd niet kan.” Uiteindelijk heeft de federale overheid in Lennik die Europese verkiezingen georganiseerd.

De Waele was sinds 2013 politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, dat “met droefheid kennis neemt van het overlijden van de pro-voorzitter”. “We zijn Willy dankbaar voor zijn jarenlange inzet”, klinkt het. De Waele was ook jarenlang voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Vlaamse Beweger en ereburgemeester Willy De Waele (85) overleden: “Hij bleef ijveren voor een vrij en onafhankelijk Vlaanderen””

Plaats een reactie

Delen