Uncategorized

Vlaamse overheid gaf al 2,8 miljoen euro aan wolven sinds hun terugkeer

Wannes Neukermans

Sinds de wolf in 2018 zijn retour maakte, gaf de Vlaamse overheid 2,8 miljoen euro uit aan wolfwerende omheiningen, apparatuur om wolven te monitoren en de schade die ze aanrichten te vergoeden. De komende jaren zal dat bedrag nog stijgen.

Wolven zijn volgens Europese regelgeving beschermde dieren: ze mogen zich vestigen waar ze willen. Overheden moeten daarom wel instaan voor de bescherming tegen wolven. De Vlaamse overheid voorziet daarom subsidies om wolfwerende omheiningen te plaatsen.

Schadevergoedingen en DNA

Tussen 2019 en 2022 plaatsten 336 particuliere veehouders zo’n omheining. Kostprijs voor het Agentschap Natuur en Bos (ANB): 700.000 euro. Daarnaast werd er door het Landbouwinfesteringsfonds nog eens voor 334.000 euro aan steun toegekend.

De afgelopen jaren zijn er in Vlaanderen geschat een kleine 500 dieren gedood. Mensen die een (huis)dier verliezen door toedoen van een wolf, hebben recht op een schadevergoeding. Het ANB gaf daar in totaal bijna 110.000 euro aan uit.

Bij elke (mogelijke) wolfaanval wordt er ook een DNA-staal uitgevoerd, om te onderzoeken welke wolf het was. Op die manier zijn er intussen al vijf welpen geïdentificeerd. Die DNA-analyses kostten de Vlaamse overheid zo’n 150.000 euro.

Er ging daarnaast nog 1.700.000 euro naar afrastering van wegen, zodat wolven (en andere wilde dieren) geen slachtoffer zouden worden van het verkeer, 38.000 euro naar camera’s en andere apparatuur en 45.000 euro naar informatiecampagnes.

In een notendop:

  • 1.700.000 euro aan afrastering van wegen
  • 700.000 euro aan wolfwerende omheining voor particuliere veehouders
  • 334.000 euro aan potentiële steun voor professionele veehouders
  • 110.000 euro aan schadevergoedingen voor gedode dieren
  • 150.000 euro aan DNA-analyses
  • 38.000 euro aan camera’s en ander materiaal
  • 45.000 euro aan informatiecampagnes

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/09/boerenbond-en-landelijke-gilden-hoort-wolf-wel-thuis-in-dichtbevolkt-gebied/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

15 gedachten over “Vlaamse overheid gaf al 2,8 miljoen euro aan wolven sinds hun terugkeer”

  1. Door de utopie waarbij groene lawaaimakers hier en in de rest van Europa menen dat ze van een klein verstedelijkt gebied als Vlaanderen een soort Yellowstone Park kunnen maken lopen we nu al bij een ‘natuurwandeling op de buiten’ tussen hoge elektrische hekken aan weerszijden van het wandelpad. Met een hoge boete voor mevrouw die haar keffer niet aan de leiband houdt. En het is jammer genoeg ook wachten op de eerste kleuter die van zijn fietsje wordt gesleurd door een wolf.

  2. De onnozelheid van die groene rakker sloopt de spuigaten uit. Zij denken dat, als zij vriendelijk zijn voor de wolf, hij ook vriendelijk zal zijn voor de mens en ander leven. Hoe dom kan iemand zijn?

  3. We zien hier een typisch geval van een overheid die zichzelf allerhande taken toevertrouwt die ze niet moet uitvoeren. Je moet gwn die buitenlandse wolven door hun kop laten schieten en ze met rendac meegeven om er meel van te maken. Wilde roofdieren horen niet thuis in onze samenleving. Vossen alleen al zijn een probleem. Typisch linkse politiek, je ziet de romantisering in de linkse gazetten, veelal door linkse meiden want mannen snappen waarom er geen wolven meer waren. We hebben ze allemaal door hun kop geschoten.

  4. Er valt, wat mij betreft, iets voor te zeggen dat een wolf hier, in het dichtbevolkte Vlaanderen, niet thuishoort. Bovendien wordt de vraag naar woningen en de nood om open vlakte steeds meer te bestemmen voor bebouwing, steeds groter. De open deur van de migratie doet daar nog een schepje bovenop. Met die wolf is het één en al sentimentaliteit, die botst met de rationele noden van een zeer verstedelijkte en dicht bevolkte regio.

  5. natuurlijik! we krijgen ons geld immers niet op ! het ziet er nu naar uit dat je beter je schoonmoeder kunt om leggen dan een wolf door de kop te schieten, je komt er wellicht met een lichtere straf van af ! en dat alles met dank aan onze EU commissie, die in ivoren torens huizen die hoger reiken dan de wolken…..en van de “welkom wolf” wappies met jan loos als opperhoofd; je moet maar in die z’n ogen kijken om te weten dat die gast gestoord is !

  6. Wolven horen thuis in wolvengebieden en niet in dit klein land waar enkelingen hun hobby aan het beoefenen zijn, en kicken op de terugkeer (of uitzetten) van de wolf, dit terwijl er altijd een risico bestaat dat een wolf iemand aanvalt, zeker bij het verveelvoudigen van de roedels. Natuurgebieden zijn er voor de mens en daar horen wolven niet bij in dit kleine land. Welkom wolf? Dat ze maar een andere hobby zoeken of rondtrekken in echte wolvengebieden.

  7. We waren eindelijk van de wolvenplaag verlost en nu gaan ze er nog subsidies aan geven ook. Zou dat straks ook het geval zijn voor ratten en muizen ?
    Die groene onzin komt me stilaan de keel uit !

Plaats een reactie

Delen