Vragen voor Ponthier (VB): “Geen internationale formuleringen over land als sponsor van terrorisme”

Annick Ponthier. Photonews

Uncategorized

Voor elke 100 euro die werkgever betaalt voor alleenstaande gaat 53 euro naar de staat

Wannes Neukermans

België is al jarenlang wereldkampioen in het belasten van alleenstaanden, maar komt nu ook op een podiumplek als het gaat over het belasten van gehuwde koppels met twee kinderen en één inkomen.

Van elke 100 euro die een werkgever in 2019 betaalde voor een alleenstaande werknemer, ging er 52 euro naar de overheid. In 2023 is dat 53 euro, ondanks alle beloftes dat werken meer moest lonen. Dat is het hoogste van alle OESO-landen.

Ook gezinnen betalen meer

Wie kinderen ‘ten laste’ heeft, betaalt over het algemeen minder belastingen. Maar terwijl België nog vier landen moest laten “voorgaan” in 2021, moeten nu enkel nog Franse en Finse gezinnen meer belastingen betalen. Het gaat hier over getrouwde koppels met één inkomen. De belastingdruk voor zo’n gezin bedraagt 37,8 procent. Het OESO-gemiddelde ligt op 25,6 procent.

(Lees verder onder de foto.)

Bron: oecd-ilibrary.org

In de meeste landen is de belastingdruk voor alleenstaanden de laatste jaren gestegen. Het reële loon (wat er uiteindelijk gestort wordt) is in België evenwel niet gedaald, in tegenstelling tot in Tsjechië, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Mexico, Nederland, Spanje en Turkije.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Voor elke 100 euro die werkgever betaalt voor alleenstaande gaat 53 euro naar de staat”

  1. Die rekening is nog niet volledig! Met die 47% die overschiet koop je dingen waar 21% BTW op zit, dus betaal je in feite 74% belastingen! Inkomstenbelasting of belastingen op toegevoegde waarde, what’s in a name? Belastingen zijn belastingen, welke naam je er ook aan geeft!

Plaats een reactie

Delen